S-ryhmä Suomen suurin työllistäjä

S-ryhmä työllisti viime vuonna Suomessa liki 29 000 henkilötyövuoden verran.

Talouselämä-lehti listasi jälleen Suomen suurimmat työllistäjät. Selvä ykkönen on S-ryhmä. Se työllisti viime vuonna Suomessa liki 29 000 henkilötyövuoden verran. Luvussa on ynnätty yhteen SOK Yhtymän ja alueosuuskauppojen kuten Keulan työpaikat.

Nuoren ensimmäinen työpaikka löytyy usein palvelualalta. Niinpä S-ryhmän vakituisesta työvoimasta neljäsosa on alle 25-vuotiaita.

Eniten Suomessa työllistävät yritykset ovat järjestyksessä S-ryhmä, Posti, Attendo, OP Ryhmä, Mehiläinen, Kesko, ISS Palvelut, UPM-Kymmene, Bravedo (entinen Barona) ja Esperi Care.

Kärkikymmeniköstä vain UPM on teollisuusyritys. Edes kahdenkymmenen suurimman joukkoon mahtuvat UPM:n lisäksi vain Nokia, Stora Enso, Metsä Group ja Valmet.

Suuret teollisuusfirmat ovat hyvin kansainvälisiä. Esimerkiksi edellä mainitun viisikon henkilöstöstä selvä enemmistö työskentelee ulkomailla.

Metsän väestä ulkomailla oli 44 prosenttia, UPM:n 63 prosenttia, Stora Enson 74 prosenttia – ja Nokian peräti 93 prosenttia.

Kun katsotaan Suomen sataa suurinta työllistäjää, henkilöstö jakaantuu melkein tasan kotimaan ja ulkomaiden kesken: Suomessa yhteensä 387 000, muualla 362 000.

Lehtemme alueen suurin työllistäjä on Valmet Automotive: viime vuonna keskimäärin 3 656 ihmistä palkkalistoilla Suomessa. Auto- ja akkuvalmistajan päätehdas on Uudessakaupungissa.

Raumalaiskonserni Contineo työllisti viime vuonna Suomessa lähes 2 900 henkilöä. Kyse on tietenkin RTK-Palvelun työpaikoista.

Uutisotsikoita selaamalla voi saada käsityksen, että väkeä vaan vähennetään kaikkialla.

Selitys on simppeli. Isoista yt-neuvotteluista ja irtisanomisista tehdään uutisia. Yksittäisistä rekrytoinneista tai pienten tiimien perustamisesta tiedotetaan usein vain firman sisäisesti.

Suomen 20 suurimmasta työllistäjästä vain kuuden henkilöstömäärä pieneni. ”Suurin pudottaja” oli Finnair, jonka bisneksiin korona iski rajusti.

Esimerkiksi S-ryhmä ja Posti sen sijaan kasvattivat kumpikin henkilöstöään noin 900:lla.