Saan kiittää työurastani ranskan kielen taitoa

Kirjoittaja liputtaa ranskan kielen puolesta.
Kirjoittaja liputtaa ranskan kielen puolesta. Kuva: AOP/Tomi Natri

Länsi-Suomessa käsiteltiin sunnuntaina suomalaisten kielitaidon heikkenemistä ja kielten opiskelun vähentymistä etenkin lukioissa. Olen seurannut tätä trendiä huolestuneena jo pitkään.

Olen aina pitänyt vieraista kielistä. Yläasteella valitsin valinnais- aineeksi sekä ranskan että saksan, ja lukiossa aloitin lisäksi espanjan. Joidenkin kurssien jälkeen päädyin kuitenkin siihen, että haluan ennemmin oppia kielistä yhden kunnolla kuin palasia kaikista, ja valitsin ranskan. Jälkikäteen ajateltuna tämä päätös oli viisas.

Lähdin Rauman lukiosta ylioppilaaksi kirjoitettuani opiskelemaan ranskaa yliopistoon, ja vaikka kandidaatin tutkinnon jälkeen päädyin vaihtamaan opiskelualaa kauppatieteelliseen, eivät ranskan opinnot olleet turhia – päin vastoin.

Esimerkiksi kaupallisella alalla kilpailu kesätyö- ja harjoittelupaikoista on kovaa ja erottautuminen haastavaa etenkin alkuvaiheessa, kun opintojen sisältö on pitkälti sama kaikilla.

Minulle oli suunnattomasti hyötyä siitä, että pystyin hakemaan harjoittelupaikkoja, joihin edellytettiin sujuvaa ranskan taitoa: teinkin kauppakorkeassa opiskellessani harjoittelut sekä Ranskan vienninedistämiskeskus Business Francella että Suomen Pariisin-suurlähetystössä.

Vaikka en nykyisessä työssäni S-ryhmän marketkaupan viestinnässä käytä vieraita kieliä kuin satunnaisesti, uskon, että on ranskan taidon ansiota, että olen sinne päätynyt. Kielitaito ja työkokemus ulkomailta ovat olleet niin merkittävässä roolissa työurani alussa – esimerkiksi ensimmäisessä valmistumisen jälkeisessä työpaikassani sain kuulla, että ne olivat avainasemassa valintaani.

Nykyisille lukiolaisille ja sitä nuoremmille haluaisin sanoa: opiskelkaa kieliä, edes hiukan. Kuten jutussa haastatellut opettajat totesivat, pienikin kielitaito on arvokas asia ja nuorena opitun pohjalta on helpompi halutessaan jatkaa kielen opiskelua myöhemmin.

”Nykyisille lukiolaisille haluaisin sanoa: opiskelkaa kieliä, edes hiukan”

Laura Friman

Viestinnän asiantuntija, KTM, HuK