Saarikko kuin lapsi hiekkalaatikolla

Kirjoittajan mielestä keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon jatkuvat uhkailut heikentävät luottamusta.
Kirjoittajan mielestä keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon jatkuvat uhkailut heikentävät luottamusta.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon ulkoiset sekä sisäiset paineet ovat niin kovat, että hänen on pakko uhota hallituksesta lähtemisellä. Saarikko on vihjaillut jo useammin kuin kerran jättävänsä hallituksen, jos hallituksen huhtikuun kehysriihen tulokset eivät keskustaa tyydytä.

Keskustajohtajan niskaan ulkoisia paineita lataa kokoomusjohtaja Petteri Orpo, joka ei halua koronan selviytymislaskua puolueensa uskollisten peruskannattajien murheeksi.

Sisäiset paineet puhaltavat kenttäväen suunnasta. Siellä odotetaan edelleen, että viime syksynä keskustan johtajuuden Katri Kulmunilta ottanut Saarikko nostaa puolueen kannatuksen kasvu-uralla, mutta edelleen puolueen gallupkannatus matelee 11–13 prosentissa.

Kahden tulen välissä elävän keskustajohtajan toistuvat hallituksesta lähtövihjailut muistuttavat jo lasten hiekkalaatikkoleikeistä. Tuskin Saarikon uhoa hallituskumppanitkaan vain olankohautuksella ohittavat.

Vai olisiko keskustajohtajan uhkailuissa kyse puolueen perinteisestä ”iltalypsystä” tai sitten kiristyksestä? Saarikon jatkuvat uhkailut kyllä heikentävät luottamusta.

Saarikko on vaatinut kokoomuksen tavoin, että hallituksen kehysriihessä on tehtävä taloutta ja työllisyyttä edistäviä toimia. Ne tarkoittavat muun muassa leikkauksia niiltä, joilla muutenkin menee heikosti.

Paikallinen sopiminen on keskustan ja kokoomuksen työllisyyttä parantavana ihmelääkkeenä. Heiltä jää kertomatta, että paikallinen sopiminen heikentäisi tavallisen palkansaajan palkka- ja työehtoja. Eihän sitä muuten ajettaisikaan.

Osa hallituspuolueista on sitä mieltä, että leikkausten sijasta taloutta on elvytettävä, jotta koronasta kärsivä elinkeinoelämä elpyisi ja sitä kautta työllisyys.

Pentti Välimaa