Saarikko työntää duunarikannattajansa vasemmiston syliin

Oppositiossa istuva keskustajohtaja Annika Saarikko lupaa tukea Petteri Orpon hallitusta muun muassa työmarkkinoita koskevissa esityksissä. Lupauksellaan Saarkko on työntämässä keskustan duunarikannattajia SDP:n tai vasemmistoliiton syliin.

Keskustan nykyajan duunarikannattajat eivät ole keskustaan niin betonoituneita, että he lähtisivät poliittisen aatteen vuoksi sahaamaan omaa elintärkeää oksaansa poikki.

Sitä on julkisuudessakin kummasteltu, että heikoissa kannatuslukemissa jo vuosia rypenyt keskusta lupaa nyt oppositiosta käsin tukea kokoomusjohtoista Petteri Orpon hallitusta niissä asioissa, jotka ovat keskustalle tärkeitä, kuten nyt hallituksen tahto heikentää palkansaajien työehtoja ja heidän edunvalvontajärjestöjensä toimintaedellytyksiä.

Tämä on tyly viesti keskustan palkansaajakannattajien nieltäväksi.

Aiemmin keskusta on ollut mahtipuolue, jonka kannatuskin on huidellut yli 20 prosentissa. Keskustasta on eniten siirtynyt kannattajia perussuomalaisiin. Viime eduskuntavaaleissa keskusta sai vain hivenen yli 11 prosentin kannatuksen. Tämä takia keskusta jättäytyi hallituskuviosta ulos.

Oppositiopuolueet ovat perinteisesti aina pyrkineet haastamaan hallitusta. Mutta nyt keskusta on tekemässä historiaa, kun se ilmoitti tukevansa hallitusta.

Keskustan lupaus johti arvailuihin siitä, että veisikö Saarikko puolueensa sittenkin hallitukseen tilanteessa, jos ruotsalainen kansanpuolue jättäisi hallituksen persuista johtuvan rasistikohun takia?

Tätä näytelmää tuskin tulemme kovista puheista huolimatta näkemään. RKP:n johtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolueen hallituskysymyksen ratkaisee kokonaisuus. Tällä hän viittaa hallitusohjemaan, joka sisältää myös palkansaajien työehtoja heikentävän uudistuksen.

Henriksson vaati jo viime hallituskaudella paikallisen sopimisen toteuttamista juuri siten, kun se on nyt Orpon hallitusohjelmaan kirjattu. Se poistaisi nykyisen sopimus- ja luottamusmiesjärjestelmän. Ay-liikkeen valvonnan poistaminen työpaikoilta on oikeistopuolueiden yhteinen ideologinen tahto.

Pentti Välimaa