Saarimökkien takana tavallinen tarina

Matkailusaari Kuuskajaskarin majoitussuunnitelmat saivat takapakkia, koska yrittäjän ajama mökkimalli ei sovikaan saaren kaavamääräyksiin (LS 4.7.).

Tarkoituksena oli pystyttää 10 lomamökin kylä suit sait sukkelaan ensi kesäksi. Kaava oli kuitenkin liian tiukka haluttuihin hirsimökkeihin.

Pitää olla modernimpaa ja pelkistetympää. Vanhaan armeijasaareen halutaan laatua eikä mitään pirttikalusteosastoa.

Saaren käytön kannalta tilanne on valitettava. Asemakaavaa muutettiin pari vuotta sitten juuri siksi, että toimintaa voidaan kehittää ja saaren käyttöastetta nostaa.

Nyt näyttää siltä, että mitään ei tapahdu ainakaan kovin nopeasti. Uudisrakentamisen määräykset eivät taivu yrittäjän kaavailemaan pakettiratkaisuun.

Tavallinen tarina. Yrittäjällä olisi tarve ja halu saada nopeasti valmista ja bisnes pyörimään, mutta yhteiskunnan asettamat normit ja kriteerit jarruttavat.

Samaan aikaan majoituksesta on pulaa ja vanhat kantahenkilökunnan rivitalot vetelevät viimeisiään.

Saaren omistaa Rauman kaupunki. Molemmat, sekä yrittäjä että omistaja, haluavat varmasti, että saarella on tarjolla tämän päivän vaatimukset täyttävää ja vetovoimaista majoitustilaa. Toteutustapa ja aikataulu ovat ne kohdat, joissa näkemykset ehkä risteävät.

Museoviranomaisen viesti oli ainakin selvä: aiempaa huolellisempaa suunnittelua vaaditaan.

Rahoituksesta taas ei vielä ole mitään varmaa. Kaupungin osuus tulee kaupungin budjetista, ja se on tältä vuodelta leivottu kiinni.

Vasta syyspuolen talousarviokäsittely näyttää, paljonko päättäjät ovat valmiit ensi vuonna sijoittamaan julkisia varoja yhteen matkailukohteeseen. On mahdollista, ettei ainakaan kymmentä mökkiä kerralla.

Saaren majoituskapasiteetti laahaa pahasti perässä juuri, kun kotimaan matkailu elää hurjaa buumia. Kansallispuistot ovat erityisen kiinnostavia suomalaisten silmissä ja niihin osataan hakeutua.

Rauman kahdesta matkailusaaresta Kuuskajaskari ei pysty höydyntämään kaikkea potentiaaliaan samaan tapaan kuin Kylmäpihlaja. Se tarkoittaa, että kaupunki ei saa Selkämeren kansallispuistosta irti kaikkea sitä mitä voisi.