Saaristo kiinnostaa, jos sinne vain pääsisi

Saaristo on raumalaisille tärkeä paikka, jonka kehittämisessä riittää petrattavaa.

Toive nykyistä paremmista virkistyskäyttömahdollisuuksista nousi esille, kun raumalaisille avattiin kysely koskien Rauman saaristoa ja sen kehittämistä.

Eniten haluttiin viettää aikaa saaristossa retkeillen ja nuotio- ja eväspaikkoja hyödyntäen. Tärkeitä olivat myös veneily sekä hiljentyminen luonnossa.

Huonoista puolista kysely vahvisti sen, joka hyvin jo tiedetään.

Rauman saariston epäkohta on heikko saavutettavuus. Yhteydet erityisesti pohjoiseen saaristoon ovat olemattomat.

Moitetta tuli myös siitä, että retkeilyreiteillä on puutteelliset opasteet. Vaan mitäpä reiteillä teet, jos saaristoon ei edes ilman omaa venettä pääse.

Aiheellisesti kaivattiin myös näkyvyyttä ja koottua tietoa sosiaalisessa mediassa.

Palvelupuolella toiveissa oli lisää saunomismahdollisuuksia, ylläpidettyjä uimapaikkoja sekä entistä parempia kahvila- ja ravintolapalveluita.

Tekeillä on Rauman saariston kehittämissuunnitelma, johon kyselykin liittyi. Saadut vastaukset heittävät myönteistä painetta kehittämissuunnitelmalle.

On selvää, että ihmiset kaipaavat konkreettisia tekoja, joilla Rauman saaristoon pääsyä ja siellä olemista voidaan kohentaa.

Kaikki tämä on tehtävä vielä kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti. Kestävä matkailu on nimittäin otettu lähtökohdaksi saariston kehittämissuunnitelman laadinnassa.

Hyvä uutinen on se, että vastausten perusteella saaristoon tulijat suostuisivat myös maksamaan palveluista eli hyvästä ruuasta, majoituksesta ja kuljetuksesta.

Nykyään ihmiset jo tietävät, ettei kaikki luontoon liittyvä voi olla ilmaista vaan myös palveluita ja liiketoimintaa voi kehittää luonnon ympärille.

Korona-ajan mukanaan tuoma luontobuumi tulisi nyt voida hyödyntää. Väki etsii jatkuvasti uusia luonto- ja retkeilykohteita.

Monet keräilevät kansallispuistoja eli vierailevat mahdollisimman monessa Suomen 40:stä kansallispuistosta. Tämä valtti, Selkämeren kansallispuisto, Raumalla on jo.