Säästetään ja pidetään ihmiset terveinä

Satakunnan hyvinvointialue julkisti Säkylässä suunnitelmansa tulevasta terveydenhoidosta Satakunnassa. Punainen lanka oli keskittäminen. Näkemyksemme vahvistui.

Toteutuessaan suunnitelma johtaa tavoitteiden vastaiseen tulokseen: perusterveydenhoito heikkenee, sairastavuus kasvaa ja kustannukset nousevat koko Satakunnassa. Ikääntymisen myötä ongelma paisuu kuin pullataikina. Koko Suomessa.

Suunnitelmassa panostetaan ja keskitetään jo sairastuneiden hoitoon. Väestön ikääntyminen ja riski sairastua kasvaa käsi kädessä. Erityisesti ikääntyvien ja vähempiosaisten pitäminen terveenä lähes estyy kun ennalta ehkäisy viedään heiltä ulottumattomiin kasvavien matkojen ja jonojen jatkeeksi.

Näin käy, kun paikalliset lähipalvelut, terveyskeskukset, suljetaan. Kaikki ymmärtävät, että sairaaloiden ja siellä lääkärien, hoitajien ja vääjäämättä myös rahan tarve kasvaa kuviteltuja säästöjä enemmän.

Hylättyjen kiinteistöjen hoitokulut eivät pienene, mutta siirretään vastuu muulle yhteiskunnalle, verovaroin edelleen katettavaksi.

Otettakoon esimerkiksi Säkylässä olleet, nyt askel askeleelta nakerretut perusterveyspalvelut, joita media ja EU kiittivät alan ”positiivisena kummajaisena”, kaikilla mittareilla, myös kustannuksilla ja laadulla mitattuna. Ilman jo perustettujakin kalliita, kaiken kattavia himmeleitä. Uutta ei hv-alueillakaan tarvitse keksiä.

Ylilääkärimme henkilökuntineen olivat sen jo tehneet ja pitäneet yllä. Niilo Niemelä on jo edesmennyt, mutta Markku Kumlander saattaisi kertoa kokemuksista. On taannoin jo kirjoittanut Lääkäri-lehdessä.

Halutessaan säästää miljardeja, pitää ihmiset terveenä ja parantaa terveyspalveluja myös tulevaisuudessa, valtiovallan ei tule rahoittaa kasvatettavalla velalla hyvinvointialueiden esittämiä nykyisiä suunnitelmia.

Esko Eela
teollisuusneuvos Säkylä