Säästövinkkejä päättäjille

Julkisessa keskustelussa puolueet eivät tunnista mitään eurojen säästökohteita. Ei hallitus eikä oppositio. Saanen auttaa.

Sote-uudistuksessa lähes kaikki asetetut tavoitteet jäävät toteutumatta, mutta nostavat kustannuksia, myöntävät toimijat. Miljarditolkulla.

Jättämällä perusterveydenhoito kuntien vastuulle hoito ei huonone eivätkä kustannukset kasva. Säästö on miljardiluokkaa. Keski-Suomen johtaja ilmoittaa, että heillä uudistus perustuu juuri tähän.

Tapetilla olevat uudet junaradat Turusta ja Tampereelta Helsinkiin palvelevat lähes yksinomaan päätekaupunkeja, jos niitäkään. Matkustajien ajansäästö on minimaaliset minuutit. Ja miljardikustannukset rahoitetaan lisävelalla.

Jätetään miljardivelat ottamatta ja säästetään kaikkien radanvarsitoimijoiden ja Rovaniemen, Kuopion, Säkylän ja valtion edun mukaisesti.

Sähkön tarve kasvaa vääjäämättömästi, erityisesti kotitalouksissa. Veli venäläinen sulki energiahanat Eurooppaan, jolloin vaje voitaisiin täyttää ainakin suurelta osin sähköllä.

Tarvittaisiin lisää tuotantoa niin, että se ylittäisi kysynnän. Terveen markkinatalouden mukaan sähkön hinta laskisi.

Mutta mitä ihmettä: Suomessa seisoo työttömänä kymmenkunta omaa raaka-ainetta käyttävää laitosta.

”EU ja Suomi on saatava aisoihin ja nopeasti, jotta sähkön hinta laskisi. Tavaksi tullut miljardituki lisävelalla on aspiriinia.”

Vihreät vaativat, että Saksassa, EU:n ytimessä, yhteisellä sähkön markkina-alueella suljetaan kaikki ydinvoimalat. Sähkön tuotanto laskee, hinnat nousevat, tai paremminkin hintoja nostetaan, myös siis Suomessa, vaikka tuotantokustannukset eivät kasva senttiäkään. Miljarditolkulla suomalaisten kukkarosta.

EU ja Suomi on saatava aisoihin ja nopeasti, jotta sähkön hinta laskisi. Tavaksi tullut miljardituki lisävelalla on aspiriinia.

Tarvitaan lisää tuotantoa poliitikkojenkin avaimilla, että Suomi säästäisi terrorisoimatta sähkön käyttäjiä.

Esko Eela

teollisuusneuvos Säkylä