Sahapäätös tukee sellutehdasta ja satamaakin

Metsä Group ilmoitti eilen maanantaina tehneensä kovasti toivotun investointipäätöksensä: noin 200 miljoonan euron mäntysaha rakennetaan Raumalle.

Louhinta on ollut käynnissä viime vuoden alusta saakka. Maarakennustyöt käynnistyvät jo tämän kevään aikana.

Upea uutinen korona-ahdistuksen keskelle.

Saha tukeutuu tiiviisti saman konsernin sellutehtaaseen. Uuden ”maailmanluokan” sahan on määrä pyöriä ainakin 35–40 vuotta.

Tämä vahvistaa Rauman asemaa konsernin sellukartalla, kun tehtaan uusiminen tai jopa uuden rakentaminen tulee ajankohtaiseksi. Sellutehtaalla on nyt ikää 24 vuotta.

Metsä Fibre suunnittelee parhaillaan uutta sellutehdasta Kemiin, jossa nykyinen sellutehdas uusittiin 1980-luvun lopulla.

Äänekosken vanha sellutehdas ehti toimia 32 vuotta ennen kuin se korvattiin uudella ja isommalla.

Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen rauhoitteli viime viikolla Länsi-Suomessa Rauman seudun ihmisiä, jotka pelkäsivät sataman laajennuksesta tehdyn valituksen lykkäävän suurta sahainvestointia. Tai peräti vaarantavan sen kokonaan.

Nousiainen kertoi Metsän varautuneen sataman uuden alueen rakentamishankkeen viivästymiseen ja määritelleen sahatavaran viennille vaihtoehtoisia erityisjärjestelyitä (LS 24.3.).

Saha tuo satamaan lisää liikennettä, kun uusi laituri ja terminaali voidaan valituskierroksen jälkeen Raumalle rakentaa.

Kyse ei ole pelkästään uuden sahan viennistä, vaan Metsän lienee tarkoitus keskittää Raumalle myös muiden sahojensa liikennettä.

Se olisi arvokas lisäys, kun Rauman perinteisen syömähammas tylsentyy eli painopaperien vienti vähenee. Vaikkei sekään pitkään aikaan lopu.

Suoraan saha työllistää satakunta ihmistä. Työpaikat ovat uusia Raumalla. Vanha Repolan/Yhtyneiden saha suljettiin 1990-luvun alun laman aikaan.

Saha syö vuosittain puolisentoista miljoonaa kuutiota tukkia. Se tietää leipää sadoille.