Sähköinen kirja jyrää

Viime vuoden pikatilastot kirjamyynnistä kertovat, että sähköisten kirjojen myynti on jatkanut kasvuaan. Sähköisten julkaisujen osuus euromääräisestä myynnistä on jo 28 prosenttia. Painettujen kirjojen myynti on puolestaan edelleen hieman hiipunut.

Suurimmat muutokset nähtiin viime vuonna kuitenkin oppimateriaaleissa, joiden myynti tippui kirjakaupoissa peräti 44 prosenttia, mikä puolestaan laski kirjakauppojen kokonaismyyntiä reilut viisi prosenttia.

Laajennetun oppivelvollisuuden myötä kirjoja eivät osta enää oppilaat itse kirjakaupoista, vaan kunnat tilaavat ne suoraan oppilaitoksiin. Kustantajien näkökulmasta on tapahtunut vain asiakkaanvaihdos, ja heidän puolellaan oppimateriaalimyynti kasvoi 10 prosenttia uuden lukion opetussuunnitelman siivittämänä.

Onkin mielenkiintoista nähdä, vaihtuvatko opetussuunnitelmat yhtä tiheästi myös jatkossa kuin viime vuosina on tapahtunut. Kuinka usein kunnat pystyvä vaihtamaan kirjat uusiin, se jää nähtäväksi.

Sähköisten kirjojen myynti kasvoi merkittävästi viime vuonna. Kasvua siivittivät erityisesti äänikirjat. Kustantajien euromääräiset tilastot osoittavat 29 prosentin kasvua sähköisten kirjojen myynnissä yleisen kirjallisuuden osalta.

Myös oppimateriaaleja hankitaan enenevässä määrin sähköisinä. Suomen Kustannusyhdistys kertoo, että oppimateriaaleistakin jo 29,3 prosenttia on sähköistä.

Koronavuodet ovat tuoneet suomalaiset takaisin kirjallisuuden pariin. Kaikenikäisten lukeminen on lisääntynyt. Suomalaiset kertoivat lukeneensa enemmän, koska arjen vapaa-aikaa on ollut enemmän. Lukeminen on tarjonnut poikkeusoloihin muuta ajateltavaa sekä tuonut lohtua.

Suomalaiset arvostavat lukemista ja lukutaitoa ja haluaisivat lukea enemmän. 60 prosenttia aikuisista kokee lukevansa tai kuuntelevansa kirjoja liian vähän. Jopa 71 prosenttia mainitsee syyksi vaikeuden keskittyä lukemiseen.

Kirjallisuus pakottaa pysähtymään ja keskittymään kyseiseen hetkeen. Lukeminen kehittää keskittymiskykyä ja lievittää tehokkaasti stressiä. Erityisesti pitkien tekstien lukeminen kohentaa pitkäkestoista muistia ja voi jopa suojata Alzheimerin taudilta.