Sähkölämmittäjille roima lisälasku

Kotitalouksien sähköstä maksama kokonaishinta nousi viime vuonna 25 prosenttia. Sähkölämmittäjät maksoivat roimasti enemmän: nousua peräti 35 prosenttia.

Tällä kertaa syynä eivät olleet paljon parjatut siirtohinnat. Ne olivat jopa pienessä laskussa. Siirtohintoihin ei ennakoida merkittäviä korotuksia tänä vuonnakaan.

Sähkön hinnan nopea sahaaminen alas, ylös ja vielä ylemmäs sen sijaan voi jatkua.

Selitykset ovat jo tuttuja: kallistuneet päästöoikeudet, vähäsateinen kesä, maakaasun ja kivihiilen hintojen jyrkkä nousu, sähkön kulutuksen lisääntyminen, kovat pakkaset ja niin edelleen.

Energiavirasto kertoi torstaina, että uusien toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja nostettiin rajusti viime vuoden loppupuolella.

Kotitalouksien tarjoushintoja nostettiin noin puolella. Sähkölämmittäjien hinnat kaksinkertaistuivat.

Uusien kaksivuotisten määräaikaisten sopimusten hinnat nousivat kotitalouksille noin 80 prosenttia.

Suomalaiset eivät joudu ainoina maksuhenkilöiksi. Ilmiö koskettaa koko Eurooppaa.

Esimerkiksi kotejaan kaasulla lämmittämään tottuneet britit innostuivat viime vuonna hankkimaan ilmalämpöpumppuja. Ruotsissa hallitus aikoo jakaa satoja miljoonia euroja kotitalouksille kompensaationa sähkön hinnan noususta.

Laihalta lohdulta tässä tilanteessa tuntuu Energiaviraston huomautus, että Suomessa sähkö on eurooppalaisittain verrattain edullista.

Kallista sähkö on muun muassa Espanjassa, Irlannissa, Belgiassa ja Tanskassa. Kaikkein kalleinta sähkö on Saksassa, mutta ainakaan tämän kirjoittajalta ei sympatiapisteitä heru.

Oma vika. Mitä menivät sulkemaan ydinvoimaloitaan etuajassa.

Positiivinen viesti on Energiaviraston arvio, että Suomessa sähköpulan riski on talvipakkasillakin pieni. Sähköpulaan voisi johtaa samanaikaiset viat tuotannossa ja siirtokapasiteetissa.

Olkiluoto 3 tulee parantamaan kotimaisen sähkötehon riittävyyttä merkittävästi. Samalla se tasaa hintapiikkejä.