Sähkön siirtohinnat kuriin

Suomen teollisuus tarvitsee energiaa lisääntyvässä määrin. Hallitus on antanut verohelpotuksia suurille yrityksille. Näin varmaan oikein onkin.

Toisaalta monet yritykset siirtävät tuotantonsa ulkomaille. Esimerkkejä on useita lähihistoriasta. Lisäksi valtio on, sanoisinko koronan ”ansiosta”, avokätisesti tukenut pienempiä yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä.

Mitä otsikossa mainittuihin sähkön siirtohintoihin tulee, on hyvin outoa, että valtion omistama Fortum myytiin alihintaan monikansalliselle Carunalle.

Tuntuu pöyristyttävältä ja jopa loukkaavalta, että eräskin Carunan johtaja pisti hintojen nousun syyksi mökkiläisten aamukahvin keiton vakuuttaen sähköä riittävän, koska myrskytuulille alttiit ilmassa kulkevat sähköjohdot on korvattu maahan haudatuilla kaapeleilla.

Toki kaapelointi estää myrskyjen aiheuttamat sähkökatkokset, mutta joku tolkku pitäisi olla siirtohintojen nousulla. Tässä onkin hallituksella ja eduskunnalla kova pala purtavaksi. Aika näyttää, miten tässä onnistutaan.

Nykyinen viher-vasemmistohallitus on istunut kaksi vuotta. Viiden puolueen hallituksen synnyttyä, pelko verojen korotuksista on käymässä toteen. Esimerkiksi liikennepolttoaineet ovat jo nousseet tuntuvasti ja kesää lähestyttäessä lisää on tulossa.

Turvetuotanto on tulossa tiensä päähän ja tuhansia työpaikkoja on häviämässä. Monet suuryritykset ovat ajaneet alas toimintansa ja lähettäneet väkensä kortistoon. Valtio ottaa miljardeja lainaa elvytyksen nimissä ja näin koronasta onkin saatu oiva syntipukki holtittomaan velanottoon.

Toki Suomi on saamassa omia rahojaan EU:lta. Näistä rahoista puolet tullaan sijoittamaan ns. vihreään siirtymään (Nesteen bio- jalostamo Rotterdamiin). Ei oikein tasapuoliselta näytä näin kansalaisten kannalta. Presidentin lanseeraama koronanyrkki olisi pitänyt ottaa käyttöön jo aikoja sitten.

Olisiko kuitenkin nyt käymässä niin, että hallituksen kivinen koronataival päättyisi puoliväliriiheen?

Erkki Santala