Sähköpyörät ja sähköpotkulaudat taloyhtiössä – paloturvallisuus huomioitava

Nopeasti yleistyneet sähköpolkupyörät ja -potkulaudat aiheuttavat huolta ja keskustelua paloturvallisuudesta taloyhtiöissä. Akkujen lataaminen esimerkiksi taloyhtiön pyöräkellarissa, jossa kukaan ei ole näkemässä mahdollisen tulipalon syttymistä, on kiistatta riski koko kiinteistölle asukkaineen.

Onkin hyvä tietää, että sähköisiä kulkuneuvoja tai niiden akkuja saa pääsääntöisesti ladata vain valvotuissa oloissa eli käytännössä asunnon sisätiloissa.

Jos lataaminen valvomattomissa oloissa aiheuttaa tulipalon, saattaa laitteen lataukseen jättänyt joutua vastuuseen aiheutuneista vahingoista.

Jos taloyhtiö päättää sallia lataamisen esimerkiksi pyöräkellarissa, tilassa on oltava toimiva palovaroitin ja mahdollisimman vähän palokuormaa. Myös latausalustan tulee olla palamaton.

Liikuntarajoitteisille apuvälineeksi luovutetut sähkömopot, jotka luokitellaan lääkinnällisen kuntoutuksen välineiksi, ovat taas sellaisia, että niiden säilyttäminen ja lataaminen esimerkiksi pyöräpysäköintiin varatussa tilassa, on taloyhtiön hyvä sallia.

Mari Häyhtiö

toiminnanjohtaja, Rauman Kiinteistöyhdistys ry