Sähköyhtiöiden annus horribilis

Nelisensataa ihmistä työskenteli päivittäin Fennovoiman työmaalla Pyhäjoella vuosi sitten. Venäjän sotatoimet hautasivat ydinvoimalahankkeen lopullisesti. Osakkaat kuten Rauman Energia ottivat pahasti takkiinsa.
Nelisensataa ihmistä työskenteli päivittäin Fennovoiman työmaalla Pyhäjoella vuosi sitten. Venäjän sotatoimet hautasivat ydinvoimalahankkeen lopullisesti. Osakkaat kuten Rauman Energia ottivat pahasti takkiinsa. Kuva: Vesa Joensuu

Britannian kuningatar Elisabeth II käytti reilut 30 vuotta sitten puheessaan latinankielistä fraasia annus horribilis, kauhea vuosi. Päättymässä oli vuosi, jonka hän koki hallitsijakautensa raskaimmaksi siihen mennessä. Ja Elisabeth oli sentään ollut vallassa 40 vuotta.

Vuonna 1992 kuninkaallista perhettä koettelivat avioerot ja tulipalot. Instituutio joutui myös totuttua rajumman mediariepottelun kohteeksi. Pian ihmisten mieliin painuneen kuningattaren puheen jälkeen uutisoitiin vielä tulevan kuninkaan Charlesin ja Dianan erosta.

Annus horribilis pani kuninkaallisen instituution miettimään asioita uudelleen. Etenkin maineenhallinnan näkökulmasta.

Kauheasta vuodesta 2022 voisivat puhua sähköyhtiöt.

Rauman kaupungin omistama Rauman Energia kuului Fennovoiman perustajaosakkaisiin. Ydinvoimalahanke oli vaikeuksissa siitä lähtien, kun vetäytyneen saksalaisen kumppanin tilalle jouduttiin ottamaan venäläisyhtiö.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli viimeinen niitti Fennovoimalle. Sen alaskirjaus näkyy Rauman Energian viime vuoden tuloksessa: tappiota melkein 13 miljoonaa euroa.

Venäjän sota myllersi sähkömarkkinat. Sähkön tuonti Venäjältä oli pakko lopettaa. Pörssihinnat lähtivät rajuun nousuun, kun tavaran pelättiin jopa loppuvan.

Rauman Energia ja sen osakkuusyhtiö Omavoima joutuivat ennennäkemättömään ryöpytykseen kalliiden hintojen vuoksi.

Omavoima jäi puun ja kuoren väliin. Alustavien talouslukujen mukaan sähkönmyyntiyhtiön viime vuoden tulos oli liki kolme miljoonaa euroa tappiollinen. Omavoima ei siirtänyt kasvaneita hankintariskejä täysimääräisinä asiakashintoihin.

Olkiluoto 3 on oma lukunsa. Vaikea oli vuosi myös Teollisuuden Voiman kolmannelle ydinvoimalalle, kun ikävät yllätykset seurasivat toinen toistaan.

Varhain keskiviikkoaamuna OL3:n koekäyttöä päästiin jatkamaan. Tästä eteenpäin reaktorin pitäisi tuottaa atomisähköä huoltoseisokkeja lukuun ottamatta täydellä höökillä vuosikymmenten ajan.