Saippuaa ei voita mikään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aikonee lähipäivinä vihdoinkin suosittaa, että Suomeen tulisi maskisuositus julkisiin tiloihin ja julkiseen liikenteeseen.

Maskisuosituksella pyritään hakemaan uusia keinoja koronan leviämisen ehkäisyyn.

Koronatartunnat ovat jälleen lähteneet loivaan nousuun myös Suomessa.

Keskiviikkona THL ilmoitti 29 sairastuneesta, kun heinäkuussa sairastuneita oli vain muutamia päivittäin.

Kesä, ravintoloiden ja matkailurajoitusten purku näkyvät luvuissa. Suomalaiset eivät enää tunnu pelkäävän koronatartuntaa samalla tavoin kuin keväällä.

Tartunnoissa ovat nousseet esiin nyt erityisesti nuoret, alle 30-vuotiaat, jotka eivät pidä koronaan sairastumista isona riskinä. Ajatusmalli perustunee siihen, että taudin katsotaan kurittavan erityisesti monisairaita iäkkäitä eikä elämänsä kunnossa olevia nuoria.

Ajatusmalli on kuitenkin vaarallinen. Nuori toimii samalla tavalla tartuttajana kuin iäkkäämpikin kansalainen. Vaikka lähtökohtaisesti nuori selvittänee taudin helpommin, on heitä Suomessakin joutunut sairaalahoitoon. Varmuudella ei voi sanoa, millä voimakkuudella itse kukin tautiin mahdollisesti sairastuu.

Kasvomaskeihin on Suomessa ja Pohjoismaissa yleensä suhtauduttu varauksella. Niiden käyttöä ei ole haluttu virallisesti suosittaa.

Moni asiantuntija on nähnyt niiden käytössä enemmän riskejä kuin hyötyjä. Nyt tilanne tullee muuttumaan. Maskeilla on varmasti paikkansa oikeaoppisesti käytettynä.

Maskien tarkoitus on ensisijaisesti suojata muita ihmisiä. Ne estävät muihin leviävät pisarat. Kuiva maski on myös aina turvallisempi kuin kostea. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että maskia tulee vaihtaa usein, eikä samaa maskia käytetä useaan kertaan.

Kiivaana käyvän maskikeskustelun keskellä ei tulisi unohtaa keinoja, joiden hyödyistä on selvää näyttöä eli käsien pesusta ja etäisyyksien pitämisestä.

Pelkillä maskeilla emme tätä tautia tule voittamaan.