Sairaalanmäen tilakysymys hehkuu punaisena

Sairaalarakennus on sairaanhoitopiirin ja siirtyy hyvinvointialueelle. Terveyskeskus sen sijaan on Rauman kaupungin. Alue vuokraa sen tiloja, jos tarvitsee.

Rauman tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Helena Ollila (kesk.) summasi arviointikertomuksessa, että kaupunki selvisi poikkeusvuodesta 2021 ”sikses hyvin”.

Koronasta huolimatta palvelut pystyttiin pääosin hoitamaan. Henkilöstö venyi ja jaksoi poikkeusoloissa. Taloudellisesti vuodesta tuli odotettua parempi, kun valtio jakoi kunnille avokätisesti koronarahaa.

Rauma käyttää arviointikertomuksessa mukavan simppeliä liikennevalomallia. Suunnitellusti toteutuneet asiat merkitään vihreällä, osin toteutuneet keltaisella ja toteutumatta jääneet punaisella.

Jo pikaisella silmäilyllä hahmottaa, että eteenpäin on menty, enimmäkseen, ja oikealla polulla ollaan.

Asukasmäärän väheneminen on yksi punaisella merkityistä asioista. Trendin kääntäminen on kirjattu isolla kaupungin uuteen strategiaan. Kovan työn takana onnistuminen on, sillä väki vähenee useimmissa Suomen kunnissa.

Samaten yhteinen on huoli siitä, mistä kunta-alalle saadaan tarpeeksi uusia osaajia. Pitkän uran tehneitä jää suurin joukoin eläkkeelle lähivuosina. Kun työelämään tulee aiempaa pienempiä ikäluokkia, tekijöistä voidaan käydä kovaakin kisaa.

Punaisella merkityistä kehittämiskohteista yksi tärkeimmistä on sairaalanmäen tilakysymys. Se on edelleen ratkaisematta.

Arviointikertomukseen on helppo yhtyä: ”kaupungilla tulee olla selkeä ja realistinen suunnitelma, jonka pohjalta neuvotella hyvinvointialueen tulevaisuuden toiminnasta ja tilojen käytöstä. Tulevaisuuden tahtotila tulisi muodostaa ennen hyvinvointialueen käynnistymistä”.

Aluesairaala siirtyy alueen omistukseen, joten alueella on intressiä keskittää toimintojaan rakennukseen.

Sen sijaan peruskorjausta odottava terveyskeskus on kaupungin omistuksessa. Remonttiin ryhtymistä tai purkamisesta päättämistä on hidastanut epätietoisuus siitä, aikooko alue terveyskeskuksen tiloja vuokrata.

Alueen startti on jo ovella.

Valintoja on tehtävä kohdakkoin.