Sairaalarakentaminen hirvittävän kallista aluepolitiikkaa

Kirjoittaja pelkää, että erikoissairaanhoito Porissa vie jatkossa lähipalveluiden kaipaamat kehitysrahat.
Kirjoittaja pelkää, että erikoissairaanhoito Porissa vie jatkossa lähipalveluiden kaipaamat kehitysrahat. Kuva: Iiro Lehtonen

Satakunnan Hyvinvointialue haluaa jatkaa siitä, mihin Satakunnan sairaanhoitopiirin loputtomat rakennusprojektit jäivät. Täysin konsulttien käsissä ollut sairaanhoitopiiri rakensi keskeytyksettä 40 vuotta sairaalakaupungin-osaa Poriin.

Viime vuoteen asti tätä holtitonta rakentamista rahoittivat maakunnan kurjistuvat kunnat. Nyt rakentamisrahat otetaan valtiolta.

Vaikka Porissa ovat loistavat ylisuuret sairaalatilat, aletaan parin vuoden sisällä rakentamaan täysin uutta erikoissairaanhoidon satojen miljoonien sairaalaa. Siis erikoissairaanhoito vie edelleen lähipalveluiden surkeasti tarvitsemat investointi- ja palveluiden kehittämisrahat.

Satakunnan erikoissairaanhoito ei tarvitse yhtään uutta sairaalaneliötä. Se tarvitsisi surkeasti osaajia ja osaajatiimejä. Heihin tulisi panostaa!

Tämä konsulttien pyörittämä sairaalarakentamisbisnes on valtakunnallinen ongelma. Se vaarantaa koko sote-rahoituksen ja lähipalvelujen saatavuuden. Mistä tämä johtuu?

Ensinnäkin konsultit ovat lahjakkaita ja osaavat erityisesti tavat, joilla päättäjiä käsitellään.

Toiseksi poliitikot eivät uskalla kyseenalaistaa tätä järjetöntä rahojen tuhlausta. Toivottavasti tuleva hallitus uskaltaa puuttua tähän miljardeja tuhlaavaan automaattiin.

Maakuntien keskuskaupungit, joihin näitä sairaaloita loputtomasti rakennetaan, näkevät rakentamisessa vain valtavat omat etunsa. He myös käyttävät päätösvaltaa hyvinvointialueilla.

Sipilän hallituksen säätämä laki, jolla kiellettiin sote-prosessin ajaksi suuret sairaalainvestoinnit, laukaisi päinvastoin hillittömän sairaalarakentamisen. Laki oli järkevä, mutta sitä valvoneet ministerit olivat selkärangattomia.

Vuorollaan vastuuministerit Juha Rehula, Annika Saarikko ja Krista Kiuru antoivat yhteensä noin 20 poikkeuslupaa suurille sairaalainvestoinneille. Aluepolitiikka ohitti lain tavoitteen.

Palaan vielä Satakunnan kuumaan keskustelutilanteeseen. Ihan viime päivinä keskustelua on Satakunnassa yritetty kääntää liian kalliina pidettäviin ”seiniin” terveydenhuollon lähipalveluissa kunnissa. Seiniä pitää kuulemma vähentää.

Kriittinen tarkastelu on varmasti viisasta, mutta samojen tahojen tulisi uskaltaa kuitenkin tarkastella samalla kriittisyydellä erikoissairaanhoidon valtavia tiloja ja uusinvestointihankkeita Porissa.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos