Salaliiton lumoava teoria

Korona on vallanpitäjien juoni kansalaisten orjuuttamiseksi. Kaukaa haettua? Joka neljäs yhdysvaltalainen uskoo, että on todennäköisesti totta, että vallanpitäjät ovat tietoisesti suunnitelleet viruksen levittämisen.

Salaliittoteoriat ovat aikamme taikauskoa. Maahiset, pahat silmät ja kiroukset tekivät todellisuutta ymmärrettäväksi ja antoivat eväitä, miten toimia arjessa.Sama pätee salaliittoihin. Kun todellisuutta on vaikea tajuta, tarvitaan selityksiä.Kun katsot maailmaa salaliittoteorian värittämillä laseilla, maailma alkaa näyttää sen mukaiselta. Tulkitset tapahtumia salaliiton juonen kuljettamana, ja näet eri puolilla viestejä siitä, että olet oikeassa. Lopulta et voi nähdä maailmaa toisin.

Salaliittoja on olemassa. Oikeassa olevia teorioita salaliitoista löytyy. Monet salaliittoon uskovat haluavat paljastaa totuuden ja vapauttaa muut valheesta. Salaliittoteoria on kuin teknologia, sitä voi käyttää hyvään tai pahaan, vilpillä tai vilpittömästi.Teoriaa arvioidaan sen todennäköisyyden ja selitysvoiman perusteella. Hyvin todennäköiset teoriat tuntuvat turhilta, koska ne ovat niin itsestäänselviä että eivät selitä mitään uutta. Toisaalta varsin epätodennäköiseltä tuntuva teoria saattaa kiehtoa, jos se selittää paljon. Koronaviruksen leviäminen 5G -radioverkkojen välityksellä selittäisi paljon, vaikka on todistettu tieteellisesti vääräksi.

Tosiasioiden tunnustaminen on hankala ohje aikana, jolloin kaiken informaatiotulvan keskellä on vaikea tietää mikä on totta. Kiskomme huomaamattamme merkityksellisyyttä irti totuudellisuudesta.Kyse ei ole valehtelusta, koska valehtelija välittää totuudesta yrittäessään salata sen valehtelemalla. Puhumme soopaa tietoisesti, totuudesta välittämättä.Mainonta flirttailee tällä ilmiöllä. Kun ihmiset katsovat mainoksissa asioita, jotka tietävät vinoutuneeksi totuudeksi (saat ympärillesi hymyileviä ihmisiä kun juot tiettyä juomaa, opit kävelemään rytmissä ja ryhdissä ostamalla vaatteesi tietystä liikkeestä) tai kun joku poliitikko heittää julkisuuteen vääräksi tietämänsä mutta nasevalta kuulostavan vihjauksen, luodaan pohjaa totuudellisuudesta irtoavalle todellisuudelle. Se on salaliittoteorioiden kasvihuone.

Usein salaliittoteoriat liittyvät valtaan. Piilossa olevat asiat politiikan tai talouden kammareissa vetävät teorioita puoleensa. Yhteiskunnan lämpötila vaikuttaa teorioiden itämiseen. Kriisit herkistävät juonille. Jos elämän hallinnan puute ja tulevaisuuden epävarmuus on samanaikaisesti suurta, valmius kurkottaa kaukaa haettuihin tulkintoihin on koholla.Salaliittoteorioihin liittyy paljon uutuus- ja uutisarvoa. Klikkaamme ja jaamme mieluiten uutuusarvoisia viestejä, joten leviäminen on taattu. Egoistinen kontrolliusko sietää huonosti maailman epävarmuutta ja sattuman todennäköisyyttä. Maailman kaiken absurdiuden keskellä salaliittoteoria tuo kontrollin takaisin. On totuus, joka on yritetty piilottaa minulta. Minä tiedän, miten tämä juttu menee.

Salaliittoteoria on kuin viime sekunnilla omalta pelipuoliskolta singottu kaukoheitto. Lupaus tarinasta, joka voi selittää käsittämättömän. Sen, jota mieli ei muuten voi uskoa todeksi. Todellisuuden.Seuraavien kahden kuukauden aikana Yhdysvalloissa presidentinvaalit voitetaan tai hävitään ruokkimalla salaliittoteorioita. Se kertoo sivistyneen ja demokraattisen yhteiskunnan sairastumisesta.

Kautta historian salaliittoteoriat ovat johtaneet väkivaltaan. Joko paljastetut juonijat tai teorian levittäjät ovat löytäneet päänsä pölkyltä. Huolestuttavasti salaliittoteoriat ovat jälleen johtaneet väkivaltaisuuksiin. Toisenlaiset näkemykset ovat arvokkaita tuodessaan epäilyn yhden totuuden tilaan. Jos ns. virallista totuutta joudutaan puolustamaan väkivallalla, ollaan pulassa.Erilaisten näkemysten yhteisen vuoropuhelun tiloja ylläpitävä, totuudellisuuteen pyrkivä ja osallisuuteen perustuva avoin demokratia sekä jokaisen henkiseen kasvuun sitoutunut koulutus on paras tae, että keskustelu eivät pala pohjaan salaliittoteorioiksi. Samalla turvataan, että ketään ei voida henkisesti tai tiedollisesti kidnapata.

Miten yksittäinen ihminen voi tällaisessa todellisuudessa säilyttää toimintakykynsä? Ottamalla selvää. Lisäämällä kyvykkyyttään tunnistaa omia ja muiden ajattelun vinoumia. Kysymällä neuvoa. Irtautumalla sosiaalisen paineen rajaamasta totuuskäsityksestä. Ajattelemalla ja kokemalla itse ja muiden kanssa. Olemalla samaan aikaan epäileväinen ja luottavainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut