Salonen kaataa kylmää vettä Eurajoen kunnan työntekijöiden niskaan

Nyt halusimme mekin kuntalaisina ja kunnantyöntekijöinä laittaa nokkamme soppaan, liittyen Eurajoen kunnanvaltuutetun Tomi Salosen mielipidekirjoitukseen  Länsi-Suomessa.

Kirjoitus oli vähintäänkin loukkaava ja kunnantyöntekijöiden arvoa alentava.

Valtuutettu hehkuttaa 6% kokouspalkkioiden leikkauksella ( vaikutus kyseiselle valtuutetulle vuodessa noin 200-250e) luottamustehtävästä, jota nyt harrastukseksi on kutsuttu. Nyt hän ehdottaa 5% palkanvähennystä ansiotyöhön Eurajoen kunnan työntekijöille ( sairaanhoitajan palkasta se tarkoittaa vähintään 2200e vuodessa pois). Salonen esimerkiksi itse työskentelee muualla, joten hänen elintasoonsa vähennys ei vaikuta. Olisiko Salonen itse valmis vähentämään ansiotyönsä palkkaa 5%?

Mutta asiaan. Saloselle tiedoksi, että tuo 5% (tarkemmin 5,7%), niin sanottu kuntalisä tuli aikoinaan siksi, että yritettiin houkutella työntekijöitä kuntaan. Tarkoitus ei ollut että se olisi väliaikainen, niin kuin Salonen kirjoituksessaan mainitsee. Tällä hetkellä kuntalisä ei ole varsinainen lisä palkkaan, sillä sen avulla Eurajoen kunnan etenkin hoitajien palkat ovat juuri ja juuri valtakunnallisella tasolla. Eli jos lisä poistuu, olisi peruspalkkoja nostettava suurin piirtein tuon verran. Tällä hetkellä myös ne työntekijät, jotka eivät saa kuntalisää, saavat saman palkan kuin kuntalisään oikeutetut. Onkin ehdotettu jo aikoja sitten, että tuo. kuntalisänimike voitaisiin poistaa kokonaan, koska sitä ei voi enää mainostaa palkan lisänä uusille työntekijöille. Eli se on harhaanjohtava. Etenkin hoitoalalla on ns. tehtäväkohtainen palkka, joka perustuu työnvaativuuden arviointiin. Salonen varmasti itsekin asian tietää, koska on ollut luultavasti asiasta päättämässä. Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaan, jota hoitoalalla noudatetaan palkkoja ei voi myöskään alentaa, ellei työ olennaisesti muutu.

Eikö mikään riitä, kenen selkänahka kestää? Eurajoen kunta poisti muutama vuosi sitten tulospalkkion työntekijöiltään, joka oli noin 2% pois esimerkiksi hoitajan vuosituloista. Lisäksi kiky- sopimus vei vielä hoitajilta 30% pois lomarahoista.

Tässä tapauksessa voidaan kunnan työntekijän ja kuntalaisen näkökulmasta olettaa, että Salonen on valmis leikkaamaan kuntalaisten peruspalveluista, joita ovat koulutus, vanhusten- ja sairaanhoito. Näiden alojen työntekijöiden saanti Eurajoen kunnan palkkalistoille on nyt jo tiukkaa ja tekijöistä on pulaa. Lähinnä pitäisikin miettiä, miten saamme houkuteltua lisää työvoimaa.

Nyt herää myös kysymys: Miten ihmeessä pystymme pitämään esimerkiksi pienet kyläkoulut, jos niihin ei saada tasokasta opetusta? Miten vastaamme tulevaan hoitajamitoitukseen, eli miten ja missä haluamme vanhuksemme hoidettavan? Annetaanko hyvää terveydenhuoltoa omassa kunnassa, vai siirretäänkö palvelut kasvukeskuksiin?

Oli kyse mistä puolueesta tahansa, kirjoittakaa faktoja ei fiktioita. Käyttäkää aikanne ja työpanoksenne asioiden ratkomiseen, eikä toistenne sättimiseen, siitähän me kuntalaiset verorahoistamme teille maksetaan. Muistakaa, että me kuntalaiset olemme valinneet teidät ajamaan meidän etujamme, emme polkemaan niitä.

Eurajoen kunnan työntekijöiden puolesta, kunnan työntekijät:

Sairaanhoitaja Jaana Sundell pääluottamusmies Tehy

Sairaanhoitaja Outi Tenlen varaluottamusmies Tehy

Perushoitaja Sirkka-Liisa Juhola pääluottamusmies Super

Lisää aiheesta

Eurajoella on aika herätä todellisuuteen