Sananen muiden puolueiden ehdokkaista

Taas on vaalien aika. Neljän vuoden hiljaisuuden jälkeen kaikilla on mielipide johonkin. Oma mielipide on tietysti se paras ja naapurin vastaavasti huonoin. Mielipidekirjoituksia lukiessa etenkin Perussuomalaisista näyttää mielipiteitä löytyvän.

Vaikka toisaalta mikäs siinä, sehän on ihan hyvä, että saa aikaan vahvoja tunteita – etenkin sellaisessa asiassa kuten politiikka, joka vähenevässä määrin kuuluu ihmisiä kiinnostavan.

No, ajattelinpa minäkin lähteä toisista puolueista jotain huutelemaan. Niin politiikassa kuin tässä ajassa yleisestikin on varmaa, että negatiivinen palaute kyllä annetaan, mutta harvemmin sitä positiivista. Siksi päätin, että kirjoitan omakohtaiset kehut yhdestä jokaisen valtuustopuolueen ehdokkaasta.

Omasta puolueestani en ketään nyt mainitse, vaikka aihetta olisikin, jottei kukaan luule, että kirjoitin vain päästäkseni omia kehumaan.

Osaan seuraavista henkilöistä olen tutustunut poliittisissa yhteyksissä. Toiset olen tuntenut hyvinkin pitkään. Kaikkien kanssa en ole asioista aina samaa mieltä, mutta niinhän sen kuuluu ollakin. Jos olisimme kaikki aina olleet kaikesta samaa mieltä, niin luulisimme vieläkin maan olevan litteä. Vaikka asiat riitelisivätkin, niin ihmisten ei tarvitse.

KD, Matti Puukki: Matti on yksi hyväsydämisimmistä ihmisistä, jonka tunnen. Hän antaisi varmaan takin päältään ja kengät jaloistaan, jos näkisi, että toinen niitä enemmän tarvitsee. Matti haluaa vilpittömästi hyvää kaikille.

Keskusta, Lasse Sulo: Käytännönläheinen mies, joka puhuu vähän mutta asiaa. Lassella on jalat maassa eikä hän turhista hötkyile. Silloin kun muilla on suunta hukassa, Lasse kyllä muistaa minne oltiin menossa.

Kokoomus, Marja-Leena Alho: Yhteistä hyvää tavoitteleva terveysasioiden tietopankki. Helposti lähestyttävä ja epäitsekäskin vielä - ominaisuus, joka harvemmin tulee mieleen kun poliitikoista puhutaan.

SDP, Ilse Vauhkonen: En tiedä onko Ilse ollut partiossa, mutta silti hän on aina valmis - ainakin kun toisten auttamisesta on kyse. Huikea määrä tarmoa ja energiaa, kun muut jo väsähtää, Ilse vasta lämmittelee.

Vasemmisto, Jouni Lehto: Jos joku perehtyy asioihin, niin se on Jouni. Hän pyrkii järkiratkaisuihin, mutta ei koskaan unohda ajaa myös heikoimman asiaa. Jokainen valtuusto tarvitsisi yhden Jounin.

Vihreät, Marianna Hanni: Rohkea ja ennakkoluuloton. Mariannan kanssa jutellessa tulee vaikutelma, että hän kuuntelee oikeasti sen sijaan, että miettisi vain keskustelukumppanin puoluekirjaa - sellaista pitää politiikassa arvostaa.

Luonnollisesti on monia muitakin, joista positiivista sanottavaa löytyisi. Yksilöt hukkuvat helposti massoihin ja kuuluuhan meissä olla niitä erojakin. Onneksi kuitenkin kaikista puolueista, niin meiltä kuin muiltakin, löytyy ihmisiä, joiden kanssa yhteistyö luonnistuu ja joille raumalaisten paremman huomisen rakentaminen on vallanhimoa tärkeämpää – eihän tästä muuten mitään tulisikaan.

Jami Toivonen
Rikosylikonstaapeli, kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (ps.), Rauma