Sappi ei kiehu Paperiliiton diilistä

UPM valmistaa Raumalla lwc-paperia kahdella koneella. Kunhan Paperiliiton lakko päättyy.
UPM valmistaa Raumalla lwc-paperia kahdella koneella. Kunhan Paperiliiton lakko päättyy. Kuva: Esa Urhonen

Paperiliiton hallitus hylkäsi viime viikolla sovittelijan tekemät neljä sopimusesitystä UPM:n liiketoimintoihin. UPM ilmaisi syvän pettymyksensä, kun vuodenvaihteessa alkanut lakko jatkuu ja jatkuu (LS 15.4.).

Liiton hallitus katsoi, ettei sopimuspaketti ole tarpeeksi kattava, kun yksi viidestä puuttui.

Painopaperibisnes, johon kuuluu myös Rauman-tehdas, työllistää noin puolet UPM:n paperiliittolaisista.

Tässä communication papers -liiketoiminnassa osapuolten näkemyserot olivat yhä niin suuret, että sovittelija nosti kätensä pystyyn.

Eilen iltapäivällä sovittelija ilmoitti tehneensä uuden esityksen. Se kattaa niin painopaperit kuin paremmin kannattavat bisnekset.

UPM kertoi, että eniten eri mieltä on oltu työajan lisäämisestä. Yhtiön mukaan kyse on vain puolesta tunnista viikossa.

Keskeytymättömässä kolmivuorotyössä hommia pitäisi tehdä 35 tuntia viikossa. Ei paljolta kuulosta.

Liiton puolelta vastataan, että puhutaan täysistä lisätyöpäivistä kesällä. Eikä tämä tietenkään ole ollut ainoa kiistan aihe.

UPM ajoi itsensä nurkkaan rajujen tavoitteittensa takia, eikä näytä perääntyvän, vaikka alkuvuoden tulos jää nollaan ja asiakkaat kärsivät materiaalipulasta, ihmetteli Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala tiedotteessa.

Miksi UPM on vetänyt niin tiukkaa linjaa? Yhtiö lienee menettänyt jo satoja miljoonia euroja lakossa.

Vuosikymmeniä vanhan sopimuksen uudistaminen on tärkeää sekä työntekijöiden että yhtiön kannalta, kommentoi UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén aiemmin tiedotteessa.

Pitää paikkansa, mutta yllättävän kovan hinnan UPM on valmis siitä maksamaan. Vaikea kun on uskoa, että yksi firma voisi saada merkittävästi paremman sopimuksen kuin sen kilpailijat.

Otsikossa mainittu Sappi nousee usein esille paperiliittolaisten puheissa. Sappi teki Paperiliiton kanssa uuden työehtosopimuksen viime marraskuussa.

Sappi valmistaa Lohjan Kirkniemessä kolmella koneella aikakauslehtipaperia. Kaksi koneista tekee samaa lwc-paperia kuin UPM Rauma.