Sarvipäinen Mooses löytyy Rauman naapurikaupungistakin

Länsi-Suomi kertoi sunnuntain numerossaan Rauman kirkon harvinaisuudesta, kun alttaritauluun on maalattu ikivanhan raamatun käännösvirheen takia Moosekselle sarvet. Lehden mukaan Rauman ja Laukaan kirjoissa lienevät ainoat sarvipäiset Moosekset.

Se ei pidä paikkaansa, sillä Rauman naapurikaupungissa Uudessakaupungissa on myös uuden kirkon alttaritaulun Mooseksella sarvet. Syntymäkaupunkinsa kirkkoon senkin on maalannut Robert Wilhelm Ekman.

Uudenkaupungin matkailussa virhettä ei ole Laukaan tapaan taidettu hyödyntää, vaikka matkailuoppaiden koulutuksessa ainakin 1990-luvulla käytetyssä monisteessa asia kerrotaan. Armi Laajon 1960-luvulla laatima moniste kertoo alttaritaulusta:

- - - mieltäylentävänä koristeena on Uudessakaupungissa syntyneen Robert Wilhelm Ekmanin, silloisen pormestarimme pojan maalaamat kolmiosaiset alttaritaulut. Keskimmäinen kuva Kristuksen kirkastusta, hänen toisella puolellaan on Elia, alla Pietari, Paavali ja Johannes, toisella puolella on Mooses ja laintaulu, siinä kolme ensimmäistä käskyä, jotka kuvaavat ihmisen suhdetta Jumalaan ja muut seitsemän ihmisen suhdetta lähimmäiseen. Me näemme taulussa, että Mooseksella on sarvet, mutta se johtuu väärästä raamatun käännöksestä, sen tulisi kääntää "säteilevä", mutta tietämättä sanan merkitystä se oli käännetty "sarvellinen".

Matti Jalava

Uusikaupunki