Satakunnan derbyssä puntit ovat tasan

Ässät ja Lukko kohtasivat Porin Isomäessä helmikuussa 2020. Loppuunmyydyn paikallispelin pisteet vei sillä kertaa vierasjoukkue.
Ässät ja Lukko kohtasivat Porin Isomäessä helmikuussa 2020. Loppuunmyydyn paikallispelin pisteet vei sillä kertaa vierasjoukkue. Kuva: Janne Rantanen

Lukko ja Ässät iskevät viikonloppuna yhteen odotetuissa paikallispeleissä, Satakunnan derbyissä. Tänään pelataan Porissa, huomenna Raumalla.

Ennakkoasetelmien mukaan Lukko näyttää otteluissa selvältä suosikilta. Raumalaisjoukkue johtaa sarjaa, porilaisjoukkue on kymmenes.

Ennakkoasetelmat eivät paljon paina paikallispeleissä. Siksi ei olisi tavaton yllätys, jos Lukon voittoputki katkeaisi juuri Ässiä vastaan.

Vaikka Lukko nykyisin on rakasta naapuriaan edellä resursseissa ja menestyksessä, niin isossa kuvassa satakuntalaiset ovat pärjänneet suunnilleen yhtä hyvin.

SM-liigan vuosina (1975–2022) Ässät on voittanut kahdeksan SM-mitalia, Lukko kuusi.

Tilastot paljastavat, että puntit ovat itse asiassa tasapainossa Satakunnan derbyissä.

Kun ynnätään yhteen runkosarjan, pudotuspelien ja putoamiskarsinnan paikallismatsit liigavuosina, voitot ovat täsmälleen tasan.

Lukko on voittanut 118 ottelua, Ässät 118.

Pisteissä ja maaleissa Lukko on Ässiä edellä, mutta paikallispeleissä voitto on tärkeintä.

Paikallisväri kaukalossa on haalistunut. Vanhimmat katsojat muistelevat haikeina aikoja, kun Lukossa vielä kamppailivat tutut raumalaiset ja Ässissä pelasivat porilaiset.

Vieraspelaajat tulivat puolin ja toisin tutuiksi, kun seurasiirtoja oli harvakseltaan. Ne ajat eivät palaa.

Ammattiurheilussa pelaajat vaihtavat joukkuetta jossain vaiheessa uraansa. Joskus niin tehdään pakon edessä, useammin paremman tilaisuuden avautuessa.

Vaihtoehtoja riittää, kun työmarkkinat ovat kansainväliset. Raumalaisia on hyväpalkkaisissa hommissa esimerkiksi NHL:ssä, Sveitsissä ja Ruotsissa.

Paikallispelien lumo kestää vaihtuvuuden, sillä katsomon puolella pysyvyyttä on sekin edestä. Ani harva kannattaja vaihtaa Lukon Ässiin tai toisinpäin – ja hyvä niin.

Oman seuran kannattaminen on yksi paikallis-identiteetin ja yhteisöllisyyden kulmakivistä.

Se pätee kautta maailman.