Satakunnan tulevaisuus

Useasti alueemme valtuustossa nousee esille syytöksiä, että päätöksentekijä ei ajattele asioita sote-palveluiden synergisyyden kannalta, vaan näkemys nojautuu henkilön asuinkunnan edun mukaan ja hänellä syytetään olevan kuntahattu päässä.

Itseni väitän olevan 100-prosenttisesti hyvinvointialueen asukkaiden asialla, koskien esimerkiksi palveluverkkouudistusta.

Minun ja koko keskustaryhmän tavoitteena on uudistaa palveluja niin, että niitä on kuitenkin tarjolla myös riittävän lähellä ihmistä asuinpaikasta riippumatta. Puolustamme siis lähipalveluja, joka tarkoittaa käytännössä ovea, josta kuntien ja kaupunkien liepeillä asuvat saavat ensikosketuksen tarvitsemaansa sosiaali- tai terveysavun tarpeeseen.

Tällä ”lähiovella” puretaan erityisesti sitä painetta, joka kohdistuu kalliimpaan hoitoon (Satasairaala), varsinkin, kun hoidon/ avun tarpeeseen päästään kiinni riittävän varhaisessa vaiheessa.

Palvelujen karkaaminen etäämmälle esimerkiksi kuntien Säkylä, Kokemäki, Eurajoki, Ulvila, Merikarvia ja Jämijärvi alueilta vääjäämättä heikentää niiden elinvoimaa.

Tämä heikennys on erityisen huolestuttavaa Satakunnan kehitykselle.

Siis kyllä, päätöksiä tehdessäni, päässäni on hyvinvointialueen hattu, mutta erityisesti kannan huolta Satakunnan tulevaisuudesta.

Sote-oven puuttuminen kunnasta heikentää kunnan elinvoimaa, eli tarkoittaa kokonaisuudessaan heikennystä Satakunnan veto- ja pitovoimaan.

Suurena vaarana on elinvoiman ja väestön yhä vähentyessä, että Satakunta liitetään tulevaisuudessa naapuri hyvinvointialueisiin.

Hattu päässä ja päästä, puolustan siis Satakuntaa kokonaisuutena.

Heimo Nikula

Kunta- ja aluevaltuutettu (kesk.), Eurajoki