Satakunnan ykkönen on Rauma!

Kuva: Juha Sinisalo

Pirkkala on edellisvuoden tapaan Suomen elinvoimaisin kunta. Rauma sijoittuu sijalle 24 ollen Satakunnan ykkönen. Rauman lisäksi 50 parhaan joukkoon mahtuu myös Eurajoki. Pori löytyy vasta sijalta 70. Näin kertoi alkuviikolla suunnittelu- ja konsultointiyritys WSP:n tutkimus.

Elinvoimainen kunta on yksinkertaisesti ajateltuna sellainen, joka pystyy investoimaan ja kehittämään palveluitaan. Kun kunnasta löytyy vireää yritystoimintaa ja palveluja, houkuttelee se myös asukkaita.

Jos kunnassa epäonnistutaan tässä tärkeässä työssä, tuloksena on pikkuhiljaa kuihtuva kylänraitti.

Rauma on yritysmyönteinen kaupunki. Se näkyy muun muassa siinä, että täällä on tarjolla paljon yritystontteja. Erityisesti Susivuoren yritysalueelle on ollut suorastaan tunkua (LS 6.10.). Yritystonttien painopiste on keskittynyt Susivuoren lisäksi Lakarin ja Koillisen teollisuusalueen yritystonteille.

Rauman kaupungin intressinä onkin ollut houkutella Lakarin teollisuusalueelle erityisesti vihreän siirtymän yrityksiä. Alueelle on jo rakentumassa muun muassa aurinkosähkövoimala. Vetovoimatekijöihin kuuluvat ainakin sähkönsiirron runkoverkko ja Fingridin kytkinlaitos. Myös vetyputken runkoverkkoa on kaavailtu vedettäväksi Lakarin kautta (LS 5.9.)

Rauman kuuluisa kauppakeskushanke sen sijaan makaa pysähtyneisyyden tilassa. Tyhjäksi raivatun tontin ympärillä tapahtuu kuitenkin positiivisia asioita. Karin kampus on valmistumassa, ja kauppakeskus Potkurissa on uudenlaista pöhinää. Normal-myymälä avasi ovensa lokakuun alussa. Seuraavaksi odotetaan jo Espresso Housen avautumista.

Myös syyskuussa Raumalle rantautunut Hook on tuonut mukanaan uudenlaisen vaihtoehdon.

Myös Satakunnan hyvinvointialue on katsonut, että Raumaan kannattaa panostaa. Sairaalanmäen kiinteistöt tullaan peruskorjaamaan ja osittain kokonaan uusimaan uudisrakentamisella. Vuosien kärvistely huonokuntoisissa tiloissa tulee vihdoin päätökseen.

Perusasiat ovat meillä siis kunnossa. Nyt pitää enää kääntää negatiivinen asukasvirta takaisin positiiviseksi, ja sitä kautta saada asukasluku nousuun.