Sattilaisen kalanmaksaöljy ja Marttisen mahdollisuus

Kommentti on Länskärin tekstaripalstalta.

Kun näki Länsi-Suomesta Rauman seurakunnan kirkkoneuvoston jäsenten nimet, niin yksi asia on varma. Piispalla on taas pian asiaa Raumalle. Eikö siellä koskaan opita?

Kommentti on Länskärin tekstaripalstalta.

Kirkkovaltuusto valitsi viime viikolla vanhat vastuunkantajat jatkamaan tehtävissään: Lasse Sulo valtuuston puheenjohtajana ja Reijo Siivonen varapuheenjohtajana sekä Pentti Vilo kirkkoneuvoston ykkösluottamushenkilönä.

Monen harmiksi kirkkoneuvostoon valittiin myös demarien Seppo Sattilainen, Rauman entinen kirkkoherra, joka pakotettiin lähtemään ”maanpakoon” Poriin.

Seppo Sattilainen paljasti Facebookissa, että muut ryhmät pyrkivät estämään miehen valinnan. Olisi ollut kova temppu jättää vaaleissa suurimman kannatuksen kerännyt ehdokas kokonaan ulos.

Vastapelurit tajusivat pian, ettei näin voi edetä, kertoi Sattilainen päivityksessään. Hänen mukaansa demariryhmä olisi vastavuoroisesti sanellut keitä ehdokkaita he hyväksyvät.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, maassa rauha, ja ihmisillä hyvä tahto?

Rohkenen epäillä.

Sattilaisen kolumnit ja mielipidekirjoitukset herättivät kovasti närää ennen seurakuntavaaleja. Vastineita ja vastineenvastineita olisi julkaistu arvatenkin viikkokaupalla, ellen olisi viheltänyt peliä poikki lehden osalta.

Kirkkoneuvostossa kiistelty ex-kirkkoherra pyrkii ravistelemaan ja ajamaan muutoksia. Hän lupaa demariryhmän tarjoavan ”kalanmaksaöljyä” toiminnan suunnitteluun.

”Muutosvastarinta on tietysti voimakasta. On tietysti helpompi satsata pienen vakiintuneen piirin palvelemiseen, kuin yrittää saada kontakti siihen laajaan jäsenistöön, joka loppu viimetteeksi virret ja veisuut maksaa”, kirjoittaa Sattilainen.

Länsi-Suomi seuraa tilanteen kehittymistä.

Sirkka Lautamiehestä tuli kuuluisa kauan kuolemansa jälkeen.

Muusikko J. Karjalainen innostui kirpputorilta ostamastaan vanhasta kasviosta niin, että teki laulun sen kerääjästä.

Biisi on soinut paljon radiossa: Terve, Sirkka Lautamies, Mä katson sinun kukkia, Kesäkuussa kakskytviis, Niityltä Pyterlahdella, Sä otit kissankelloja.

Karjalainen on kertonut biisin tarinan lehti- ja tv-haastatteluissa. Niiden jälkeen on kerrottu myös Sirkan elämästä.

Ja mikä ettei, jokainen ihminen on laulun arvoinen. Tai lehtijutun.

Rauman Lyseon lukio hyödyntää myös kasviota, ja vielä vanhempaa.

Kun Lyseossa käy merkkihenkilöitä, niin kuin viime viikolla valtiovarainministeri Petteri Orpo, he voivat saada muistoksi pienen taulun.

Kuvassa on Lyseon viidesluokkalaisen Arvo Rekolan vuonna 1917 talteen ottama tuoksuherne.

Rehtori Matti Saarivuori kertoi, että itse kasviokin on tallella, ja hyvässä kunnossa.

Eduskuntavaalit pidetään vasta huhtikuussa, mutta puolueet kierrättävät ministereitään ja muita kärkihahmojaan ahkerasti maakunnissa.

Viime perjantaina Raumalla piipahti siis Orpo, joka on varteenotettava ehdokas seuraavaksi pääministeriksi. Kokoomus on mielipidemittauksissa kakkosena, mutta hyvin SDP:n peesissä. Demarien etumatka mahtuu gallupien virhemarginaalin sisään.

Päivää myöhemmin Raumalle piti tulla Antti Rinteen. Demarien puheenjohtaja on kuitenkin parhaillaan sairauslomalla, joten häntä tuurasi puolueen nouseva kyky, varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Kahden tällä hetkellä suurimmalta vaikuttavan puolueen paikallisessa kilpailutilanteessa on melkoinen ero.

Demareissa saa tapahtua ihmeitä, elleivät istuvat kansanedustajat Kristiina Salonen Raumalta ja Krista Kiuru Porista saisi äänestäjiltä uutta valtakirjaa. Demarit haaveilevat vielä kolmannesta paikasta, mikä olisi kahdeksan edustajan vaalipiirissä kova saavutus.

Kokoomuksessa ennakkoasetelmat ovat tasaisemmat. Porin seudulta on ehdolla niin monta nimekästä miestä ja naista, että äänet saattavat jakaantua voimakkaasti. Siinä piilee raumalaisen Matias Marttisen mahdollisuus – varsinkin, jos puolue onnistuisi voittamaan toisen paikkansa takaisin.

Beatles vai Rollarit -aiheesta viikon takaa tuli palautetta. Nimimerkki E.L. kertoi, että raumalaisbändien tyylisuunta saattoi ratketa 1964–65 yhden bändin jäsenen ainokaisen levyn perusteella.

Hänen mukaansa kun paikallinen The Runaways (myöhemmin ZYX) aloitti, oli Rollareilta ilmestynyt vasta yksi tai kaksi albumia ja yksi EP, joilta biisit valittiin. Kuulemma erityisesti mieleen ovat jääneet biisit Congratulations ja Poison Ivy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut