Se ei kertakaikkiaan käy, tylytti Trump

Kuva: Pekka Lehmuskallio

USA:n presidentti Donald Trump aloitti viikkonsa Euroopassa räväkästi. Hän haukkui Saksan jo ennen kuin Naton huippukokous ehti alkaa.

Tviittaamassaan videossa presidentti toisti moitteitaan niin kuin Lapinlahden linnut aikoinaan.

Ei käy, että Saksa tekee ison kaasusopimuksen Venäjän kanssa, minkä vuoksi Venäjä hallitsee totaalisesti Saksaa. Se on Natolle huono juttu, oikein huono.

Ei käy, että USA puolustaa Saksaa, Ranskaa ja kaikkia muita maita, mutta Saksa maksaa miljardeja ja taas miljardeja euroja Venäjän kirstuun. Venäjän, jota vastaan juuri pitäisi suojautua.

Ei käy, että USA aina vain kustantaa Euroopan maiden puolustuksen, kun kaikki Nato-maat eivät nosta puolustusmenojaan sovitulle tasolle. Rikas Saksakin voisi tehdä sen vaikka heti huomenna. Vaan ei tee, mikä on tosi epäreilua amerikkalaisia kohtaan.

Se ei kertakaikkiaan käy!

Trumpin höyryäminen huvittaisi, ellei hänen hänen sanomisillaan ja tekemisillään olisi niin suurta vaikutusta koko maailmaan.

Trumpin aloittamat kauppasodat aiheuttavat vastatoimia, heiluttelevat osakekursseja ja vaikeuttavat ulkomaankauppaa. Se vaikuttaa myös vientivetoiseen Suomeen, myös täällä Rauman seudulla.

Suomalaisittain huolestuttavaa on myös Trumpin kriittisyys, ellei peräti inho, kansainvälisiä järjestöjä ja sopimuksia kohtaan. Ei ole pienen maan etu, jos suurvaltiot alkavat tehdä diilejä lähinnä keskenään.

Trumpin populismia ei oikeastaan ole vaikea käsittää. Kansan enemmistö ei kenties ole presidentin takana – mutta todella monet ovat. Trumpia äänesti yli 60 miljoonaa amerikkalaista.

Yhdysvalloilla on nyt presidentti, joka kehtaa ja uskaltaa.

Trump suorastaan ylpeilee sillä, että hän tarttuu epäkohtiin, joihin hänen edeltäjänsä eivät halunneet puuttua. Kyllä Trump monen ajatukset ääneen lausuu, kun hän kyseenalaistaa verotaalojen käytön Euroopan sotilaalliseen puolustukseen.

Society Adventurer Rauman telakalla. Kuva: Johan Snellman

Ensi maanantaina Trump tapaa Helsingissä Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Huipputapaaminen on palauttanut monen raumalaisen mieleen, että Trump käväisi keväällä 1992 Raumalla.

Liikemiehellä oli kiikarissa diili, kuinkas muuten.

Trump oli saanut tietoonsa, että Rauma-Repolalla olisi myynnissä risteilijä.

Helsingissä Trumpille esiteltiin Sally Albatros, mutta siitä ei tullut kasinolaivaa amerikkalaisille.

Repolan Cadillacilla Trump tuotiin Raumalle. Bisnesmies oli kuulemma kysynyt, eikö helikopteria ole käytössä.

Rauman-reissulla Donaldilla oli mukana uusi naisystävä, missinä julkisuuteen tullut Marla Maples. Pari meni naimisiin seuraavana vuonna. Heillä on yksi yhteinen lapsi. Maples, 54, jatkaa uraansa näyttelijänä ja tv-kasvona.

Vieraat majoitettiin Rauma-Repolan edustustila Johtolaan, eikä visiitin aikana järjestetty mitään lehdistötilaisuuksia. Kalliohovissa syödyn päivällisen jälkeen Trump halusi tutustua Rauman yöelämään. Repolan johtajat veivät pariskunnan Raumanlinnaan, jossa oli tanssiehtoo.

Seuraavana päivänä Trump kävi Rauman katsomassa laivaa, Society Adventureria, joka oli jäänyt telakkayhtiön käsiin saksalaisen tilaajan rahapulan takia. Diiliä ei syntynyt. Alus myytiin vajaa vuosi myöhemmin saksalaiselle Hanseatic-merimatkatoimistolle. Se tekee edelleen risteilyjä.

 

Kirjoittaja on Marva Median päätoimittaja