Sen selvemmin ei enää voi sanoa

Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.

Siinä se on olennaisin suoraan ja selvästi sanottuna.

Ja varmasti virallisesti, sanatarkkana lainauksena sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta.

Toivottavasti viesti menee perille, sillä onhan viime päivien tilanne ollut surkuhupaisa.

Koulut on suljettu. Monet vanhemmat joutuvat venymään poikkeuksellisesti. Lapsia pitää kotona opettaa, vahtia ja vähän viihdyttääkin, kun kaikki harrastukset ovat pakkotauolla.

Siinä sivussa, ja monessa tapauksessa sen saman katon alla, tulee hoitaa myös oma työ.

Ymmärrettävästi monen työssäkäyvän veronmaksajan – saati konkurssia pelkäävän yrittäjän – pinna kiristyy, kun näkee ikäihmisten samaan aikaan kokoontuvan joukolla huolettomina tai käyvän kaupassa ruuhka-aikaan.

Siis juuri heidän, joiden suojelemiseksi koko maa on asetettu poikkeustilaan.

Olen hyvin pettynyt ja suuresti häpeän oman ikäluokkani ihmisiä, jotka katsovat asiakseen olla välittämättä karanteenimääräyksestä, sanoo 72-vuotias lukijamme mielipidekirjoituksessaan tässä lehdessä.

Vaikka et välittäisi itsestäsi, niin välitä edes toisista. Tahallisesti emme saa kuormittaa sairaaloita ja henkilökuntaa, joka jo muutenkin on ahtaalla ja työskentelee kestokykynsä rajoilla, vetoaa lukija ikätovereihinsa.

Mielipidekirjoituksen vertaus on mainio: vanhempamme käskettiin sotaan, meidän käsketään pysyä kotona. Mikä siinä on vaikeaa? Ei niin mikään.

Tuohon ei ole lisättävää. Tehdään nyt itse kukin osamme oman aikamme ”talvisodassa”, niin on helpompi elää yhdessä, kun normaali arki palaa.

”Vaikka et välittäisi itsestäsi, niin välitä edes toisista.”