Seudun suuryritysten kouluarvosanat seiskasta ysiin

Liikevaihdoltaan suurin raumalainen yritys on Oras Invest. Paasikivien yhtiö omistaa muun muassa kokonaan Oras Groupin, jota johtaa Kari Lehtinen. Kuva: Juha Sinisalo

Talouselämä-lehden vuosittainen listaus Suomen 500 suurimmasta yrityksestä on aina mielenkiintoinen paketti. Viime vuonna suuret yritykset ylsivät ennätyslukemiin ja kannattavaan kasvuun.

Nyt kriisinsietokykyä aletaan taas mitata.

Koronasta on selvitty kohtalaisen vähin kolhuin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttamat talouspakotteet tekevät sen sijaan rumaa jälkeä.

Se vaikuttaa suoraan meidän kaikkien henkilökohtaiseen talouteen. Kun vaikkapa lämmityslasku kolminkertaistuu, niin vakavaksi vetää – ja tulee näkymään muussa kulutuksessa.

Yrityksistä, joiden pääkonttori on lehtemme alueella, suurin on sijalta 116 löytyvä Valmet Automotive: liikevaihtoa 570 miljoonaa euroa, nettotulos 20 miljoonaa euroa, Talouselämän ”kouluarvosana” 9-.

Auto- ja akkuvalmistajan käänteet ovat nopeita. Viimeksi uutisoitiin irtisanomisista (LS 13.6.).

Säkyläläinen Apetit on sijalla 236 (284, 2, 7-). Työtä riittää vielä, jotta yhtiön talousluvut alkavat näyttää kelvollisilta.

Rauman suurin on Oras Invest, sijalla 279 (233, 72, 9). Paasikivien yhtiö on pysynyt teollisuuden aallokoissa suunnilleen reitillään.

Hyvin meni myös raumalaisella Kongsberg Maritime Finlandilla (220, 38, 9).

Osuuskauppa Keula on maan 406:nneksi suurin firma (161, 3, 8+). Nettotulos voi vaikuttaa vaatimattomalta, mutta Keula on tehnyt paljon investointeja tulorahoituksella. Siis pankissa käymättä.

Telakkayhtiö RMC:n liikevaihto oli ennakkotiedon mukaan 154 miljoonaa euroa. Viime vuoden tilinpäätöstään yhtiö ei ole julkistanut. Se on tappiollinen, mikä vaatii korjaustoimia.

Contineo on sijalla 448 (138, 4, 9). RTK-Palvelun ja Liiga-Lukon holding-yhtiön asiat ovat hyvässä jamassa.

Mäntyöljyä jalostava Forchem nousi 500:n suurimman joukkoon. Liikevaihtoa oli 135 miljoonaa, muut tiedot puuttuivat.

Myös Raumaster (124, 9, 8,5) kuuluu kaikkein suurimpien ryhmään. Tulosluvut näyttävät asiallisilta.