Seuraavalla Suomen hallituksella on mahdoton tehtävä

Neljän vuoden eduskuntakausi on aivan liian lyhyt, jotta saataisiin isot uudistukset valmiiksi. Varsinkin tuleva eduskunta ja hallitus on mahdottoman tehtävän edessä. Punavihreän hallituksen runnoma 21:n hyvinvointialueen Sote-uudistus jäi pahasti kesken.

Sen käytäntöönpano vie seuraavan hallituksen voimat ja rahat. Uudessa Sotessa kasvatetaan verovaroin pyöritettävää julkista terveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelua. Uudistus sysää sivuun nykyiset hyvin toimivat, valmiit yksityiset palvelut.

Hyvinvointialueen oikea nimi on ”pahoinvoiva” maakunta. Maakuntien väki vähenee ja ikääntyy. Niissä käydään jo nyt sisäistä taistelua siitä, moneenko sotekeskukseen on varaa ja mihin ne sijoitetaan.

Vanhat politrukit ovat nyt työssä ja tekevät kauppoja kulisseissa. Ei tule keskustan lupaamaa sotekeskusta joka kuntaan. Käykö kuitenkin niin onnellisesti soten ulkopuolella, että elinvoimaisempiin kuntiin yksityiset lääkärit avaavat omia päivystyksiä, jopa lääkäri- ja kuntoutusasemia iltavastaanottoineen?

Tulevan hallituksen keinot ovat sotessa vähissä, kun ratkaisuja tehdään maakunnissa. Hallitus voi vain antaa maakunnille lisää niiden raivokkaasti vaatimaa rahaa. Rahaa ei kuitenkaan tule riittävästi.

Toinen kompastuskivi tulevalle hallitukselle on median kautta masinoidut Suomen ympäristönsuojelun pohjattomat tavoitteet (ilmastonmuutos ja luontokato).

”Suomen nykyinen politiikka, jossa päästöjä vähennetään yksin EU:takin nopeammin, tuhoaa vain omia elinkeinoja ja lämpenemiseen ei silti hidastu.”

Vaikka ilmaston lämpenemistä aiheuttavista hiilidioksidipäästöistä Suomen osuus on vaivaiset 0,14 %, antaa media, poliitikot, vihreät virkamiehet ja tieteen yläpuolella olevat ”paneelit” valheellisen kuvan Suomen ratkaisevasta roolista ilmaston lämpenemisen pysäyttäjänä.

Vihreiden kannatuksen voimakas putoaminen johtuu mielestäni siitä, että kansalaiset tajuavat, että ilmaston lämpeneminen on globaali tapahtuma. Kansalaiset ymmärtävät, että päästöjen alentuminen pitää tapahtua samanaikaisesti kaikkialla, globaalisti.

Suomen nykyinen politiikka, jossa päästöjä vähennetään yksin EU:takin nopeammin, tuhoaa vain omia elinkeinoja ja lämpeneminen ei silti hidastu. Tulevassa hallituksessa tulisi olla kokonaisnäkemystä Suomen omasta energia- ja ruuantuotannosta. Nykyisessä hallituksessa ei ole kokemusperäistä osaamista näistä ja ministerit ovat pelkästään viestintätoimistojen kikkojen varassa.

Kolmas liian suuri ongelma ratkaistavaksi neljässä vuodessa on Suomen talouden tasapainon rakentamisessa. Yhteiskunnan tarjoamat ilmaiset palvelut ovat paisuneet pysyvästi suuremmiksi, mitä verotuloilla voidaan kattaa.

Tulevat vaalivoittajat muodostavat tietenkin hallituksen. Voitto velvoittaa ja valta kiehtoo.

Voitonjuhlat jäävät varmasti lyhyiksi, tähän mielipidekirjoitukseen mahtui vain 3 haastetta, esim. Venäjän mahdolliset toimet ja heijastukset jäivät vallan käsittelemättä.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos