Sisäfiletuotteita voi saada alennuksella

Juha Ruoholan toimitusjohtajapesti vakinaistettiin viime viikolla. Nyt on hänen vuoronsa kääntää HKScanin kannattavuus nousuun.
Juha Ruoholan toimitusjohtajapesti vakinaistettiin viime viikolla. Nyt on hänen vuoronsa kääntää HKScanin kannattavuus nousuun. Kuva: Roni Lehti

Liha-alalla puhutaan paljon tasapainosta. Bisnes voi olla kiinni siitä, kuinka hyvin kaikki liha saadaan myytyä.

Maallikkokin ymmärtää, että kannattavuus paranee, kun mahdollisimman vähän raaka-aineesta jää hyödyntämättä.

Kun kysyntä heikkenee, lihaa pakastetaan varastoon. Ellei markkina ala vetää paremmin, lihaeriä myydään alennuksella.

Hinnaltaan arvokkaita naudan sisäfiletuotteita näkee nyt tarjoustuotteina. Niistä on ylitarjontaa ja hinnat ovat lähteneet laskuun, sanoi HKScanin toimitusjohtaja Juha Ruohola Talouselämä-lehdelle.

Hän selitti ristiriitaisen tilanteen edellä kuvatulla logiikalla. Jokainen osa pitäisi hyödyntää.

Kampanjoiden merkitys on kasvanut, arvioi suuren lihatalon pomo.

Saman havainnon on voinut tehdä Länsi-Suomen lukija. Paikallisten markettien mainoksissa tarjolla on laatulihaa varsin edulliseen hintaan.

Se viestii, että tässä markkinatilanteessa lihatalojen käsiin uhkaa jäädä parasta tavaraa.

”Jonnekin sisäfilekin on saatava myyntiin, ei niitä voi varastoida pitkään”, sanoi Ruohola, jonka toimaripesti vakinaistettiin viime viikolla.

Kannattavuus on HKScanille normaaliakin tärkeämpää. Yhtiö on viime vuodet tehnyt huonoa tulosta. Velkataakka on kasvanut.

Viime syksynä väliaikaisena vetäjänä aloittanut Ruohola on vuorostaan pyrkinyt rukkaamaan konsernin toimintamallia toimivammaksi.

Joulukuussa HKScan sopi tappiota tuottaneiden Baltian bisnestensä myynnistä. Sen odotetaan toteutuvan tämän vuoden syyspuolella.

Heikomman kysynnän aika menee ohi, Ruohola uskoo.

Näkemys voi pitää kutinsa, jos talous kehittyy niin kuin tällä hetkellä näyttäisi. Inflaatio on hidastumassa, energian hinta ei nouse pilviin ja kuluttajat saavat palkankorotuksia. Korkotaso voi toki vielä nousta.

”Kampanjoiden merkitys on kasvanut, arvioi suuren lihatalon pomo. Saman havainnon on voinut tehdä Länsi-Suomen lukija.”