Sisua ja sietokykyä syksyyn, suomalaiset

Keskustaministerit Antti Kaikkonen ja Annika Saarikko. Kuva: Matti Posio

Monet kansanedustajat pääsivät kunnon kesälomalle vasta viime viikonloppuna, kun Suomi-areena saatiin maaliin. Parin viikon hengähdystauko lienee tarpeen.

Tänä suvena paluu eduskuntatyöhön ei tapahdu pehmeän laskun mallilla.

Heti elokuun ensimmäisellä viikolla valtiovarainministeriö julkaisee ehdotuksensa ensi vuoden talousarvioksi. Budjettiesitys lähetetään tuolloin ministeriöiden käsiteltäväksi.

Siinä taitaa ollakin pureksittavaa.

Elo-syyskuun vaihteessa asioita puidaan hallituksen talousarvioneuvotteluissa, joita kansan kielellä budjettiriiheksi kutsutaan.

Siinä riihessä tulee hiki, kun puuta pannaan pesään. Saattaa savukin silmiä kirvellä.

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa jo lähes 8 prosenttia. Inflaation kiihtyminen johtui muun muassa polttoaineiden ja sähkön hinnan noususta.

Hintojen voimakkaan kallistumisen vuoksi suomalaisilta tarvitaan loppuvuoden aikana sisua ja sietokykyä, sanoi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hallitus on valmis tukemaan kuluttajien ostovoimaa, mutta samalla palkansaajien tulisi tyytyä pieniin palkankorotuksiin, linjasi Saarikko.

Palkkamaltin menetys tuhoaisi Suomen kilpailukyvyn, joka voisi heittää kymmenvuotisen varjon päällemme, maalasi ministeri uhkakuvaa.

Noinhan se menee, mutta palkkamaltin säilyttäminen ei ihan helppoa ole, kun hinnat tuntuvat karkaavan käsistä.

Presidenttipelissä vahvoilla oleva Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) ei pidä yleisiä veroalennuksia oikeana ratkaisuna tässä suhdanne- ja työllisyystilanteessa. Siksi pankki suosittelee kohdennettuja ja määräaikaisia toimia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi aiemmin, että mahdolliset veronkevennykset kohdistettaisiin etenkin pieni- ja keskituloisiin ihmisiin.

Selvää on, että tarvitaan veronkevennyksiä ja muita toimia, joilla esimerkiksi lapsiperheiden tilannetta voidaan helpottaa ja uskoa tulevaisuuteen ylläpitää.