Sitten juodaan vaalikahvit

Huomenna sunnuntaina monet suomalaiset nauttivat jälleen perinteiset vaalikahvit. Maailma muuttuu mutta vaalikahvitraditio voi edelleen hyvin.

Kahvit voidaan nauttia parhaista kupeista kodin rauhassa tai joissakin paikoissa jo heti äänestyspaikalla. Muun muassa Pyhärannassa kyläyhdistys keittää äänestäjille huomenna kahvit.

Kahvikupposella ja pienellä makealla tai suolaisella palalla, vaalikonjakilla tai kuohujuomalla on mukava juhlistaa yhteistä kokemusta.

Suomalaisten kahvitteluhetket eivät todellakaan rajoitu vain juhlapäiviin. Uusimman tilaston mukaan kulutamme kahvia lähes 10 kiloa per henki. Kaikkiaan kahvia kuluu maassamme noin 55 miljoonaa kiloa vuodessa.

Voidaankin sanoa, että kahvi on edelleen suomalaisen ruokakulttuurin keskeisimpiä kulmakiviä. Tilastojen mukaan tämän nautintoaineen suosio ei näytä edes laantuvan, päinvastoin. Viime vuonna joimme kahvia kolme prosenttia enemmän per henkilö kuin vuonna 2017.

Suomessa kahvia juodaan enemmän kuin missään muussa maassa, kun kahvin kulutus suhteutetaan väestön määrään. Suomalaisista yli 90 prosenttia juo kahvia. Suurin osa hörppii keskimäärin 4–5 kahvikupposta päivässä.

Suomi on myös ainoa maa, jossa kahvitauko kuuluu jokaisen työssäkäyvän kansalaisen perusoikeuksiin. Moni ulkomaalainen mainitseekin kahvinjuonnin yhdeksi suomalaisuutta kuvaavaksi piirteeksi.

Kahvin yhteyksiä tavallisten kansantautiemme riskiin on selvitetty lukuisissa väestötutkimuksissa. Kaikkien tutkimusten perusteella näyttää kiistattomalta, ettei kahvinjuonti lisää sydän- ja verisuontitautien eikä syöpätautien riskiä.

Kahvin juonti nostaa hieman verenpainetta, mutta tämäkin vaikutus häviää muutaman tunnin kuluessa.

Kaiken kaikkiaan kahvi on vaikutuksiltaan etupäässä hyödyllinen nautintoaine, joka sopii hyvin aikuisten päivittäiseen käyttöön.

Juhlistetaan siis hyvillä mielin huomista vaalipäivää kupposella kuumaa.