Sivistys on kadonnut Venäjältä kokonaan

Yli 100 päivää on Venäjä tappanut siviiliväestöä ja tuhonnut rakennuksia Ukrainassa ja tapattanut sotilaitaan järjettömässä hyökkäyssodassa. Ei voi kuin ihmetellä Venäjän toimintaa. Länsimaiset yritykset vetäytyvät Venäjältä ja tiedeyhteisöt heittävät Venäjän ulos toiminastaan ja YK:n ihmisoikeuseuvostosta Venäjä suljettiin pois. Putin on päätöksillään tuhonnut myönteisen talouskasvun ja aiheuttanut energiakriisin ja ruokakriisin ja tuhonnut vuosikymmeniä ylläpidettyjä kansainvälisiä suhteita.

Venäjän oppositota pidetään kurissa kovin ottein ja mielipiteen vapaudesta on vain rippeet jäljellä.

Ne ajat ovat ohi, jolloin Venäjä tunnettiin klassisista kirjailijoista ja säveltäjistä ja kuvataiteilijoista. Kaikki se sivistys ja kulttuuri on kadonnut Venäjältä kokonaan. Kun lukee mm. Medvedevin ja patriarkka Kirillin kommenteja Euroopan maista, saa vaikutelman barbaarisesta ja julmasta valtiosta, jossa sivistyksellä, kristillisyydellä ja ihmisoikeuksilla ei ole mitään merkitystä. Venäjän hallinto perustuu valheelle, jossa sotapropagandaa levitetään kaikkialle.

EU ja Nato ovat hiljalleen oivaltamassa millaista tilannetta Venäjä on nyt järjestämässä Euroopassa. Sen takia Ukraina tarvitsee kaiken tuen, ja suurin osa maailmaa onkin tukemassa Ukrainaa.

Moraalisen ja henkisen tuen lisäksi Ukraina tarvitsee tehokkaita aseita ja mm. luvattuja pitkän kantomatkan tykkejä ja raketinheittimiä vielä odotellaan, vaikka Venäjä hyökkää häikäilemättä Donbassin ja Luhanskin aluella tuhoamalla kaupunkeja ja surmaamalla siviilejä. Kun Ukrainasta alkoi tulvia ensimmäisiä sotakuvia, joissa ihmiset torjuivat panssarivaunuja Molotovin cocktaileilla oli selvää, että apua tarvitaan ja paljon.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki