Skeittiparkin rakentaminen on tarkkaa työtä

Euran skeittiparkkia ei ole vielä avattu, mutta se on jo saanut kritiikkiä.
Euran skeittiparkkia ei ole vielä avattu, mutta se on jo saanut kritiikkiä.

Kun toimituksen silmiin saapui Euran parkin kuvat niin päässämme kiehahti, lähinnä siksi että näitä vastaavia esimerkkejä on nähty jo liian monta. Erilainen esimerkki löytyy esimerkiksi Turun Runosmäestä, missä pienellä rakennevirheellä tehtiin muuten hyvästä parkista toimimaton.

Kyse ei ole vain Euran parkista, eikä kritiikin ole tarkoitus kohdistua euralaisiin päättäjiin, puiston toimittajaan tai varsinkaan euralaisiin nuoriin vaan siihen tosiasiaan, että paikka on lähes skeittaamiseen sopimaton, ei anna vastinetta verorahoille (tai muulle sijoitetulle rahoituspohjalle) eikä edistä lajia Eurassa tai missään muuallakaan.

Tämä koskettaa Euran ulkopuolisia sen takia, että kun tämä parkki on rakennettu, saa toimittaja työnäytteen, minkä perusteella myös muut paikat päätyvät hankkimaan skeittiparkin laitteita suoraan katalogista.

Näin samanlaiset ”skeittiparkit” leviävät ympäri Suomen ja sama ilmiö toistuu muuallakin. Tämä on tietenkin meidän ensisijainen huolemme.

Asiaa perusteltiin sillä että ”skeittiparkki” ei olekaan skeittiparkki vaan skuuttiparkki. Jos näin on, niin näitä ei pitäisi sitten kutsua skeittiparkeiksi.

Toinen perustelu oli pieni budjetti, jota verrattiin Rauman 180 000 euron parkkiin, jolla olisi saanut ”ammattilaisille tarkoitetun” skeittiparkin.

Asia ei kumminkaan ole näin, vaan on olemassa vain hyviä ja huonoja skeittiparkkeja. Ammattilaiselta saadun varmistuksen mukaan Euran parkin budjetilla olisi pystytty tekemään toimiva skeittipaikka.

Kolmas perustelu oli viimeistelyn taso. Metallilevyt eivät ole toimiva ratkaisu skeittiparkkien laitteiden viimeistelyyn ja saumakohtien toteuttamiseen.

Ammattimaisesti rakennetuissa skeittiparkeissa betoniset laitteet liittyvät suoraan asvalttipintaan, kun taas metallilevyt ja ruuvit aiheuttavat lautojen rikkoutumista ja pahimmillaan vaaratilanteita, kun käsi repeää ruuvin kulmaan.

Tarkoituksemme ei ole hyökätä ketään vastaan. Olemme vain kyllästyneet siihen, että skeittiparkkeihin tarkoitettuja rahoja käytetään holtittamasti.

Maassamme on useita parkkeja rakentavia firmoja, jotka osaavat tämän työn, eivät jalkapallokenttien rakentamista.

Eihän jalkapallokenttiä tehdä asvaltista ja ilman maaleja.

Jokaisen skeittiparkin rakentaminen on hyvin tarkkaa työtä, missä jokainen yksityiskohta ratkaisee parkin toimivuuden.

Kulmat pitää olla oikeita, putket pitää olla oikein sijoitettu, materiaalit oikeita, korkeudet oikeita ja niin edelleen. Nämä eivät selviä kuvista katsomalla ja tekemällä sinne päin, vaan rakentajan pitää olla skeittaaja, joka osaa arvoida rakenteiden toimivuuden skeittaajan kannalta.

Tätä varten on olemassa Suomen Rullalautaliitto, johon suosittelemme olemaan yhteydessä aina, jos olet mukana paikkakuntasi skeittiparkin rakentamisessa.

On ymmärrettävää, että tällaisiä ratkaisuja käytetään pienissä skeittiparkeissa. Olemme ehdottomasti kumminkin sillä kannalla, että tällaisiä valmiselementtejä ei ainakaan pitäisi käyttää yhtään isommissa skeittiparkkiprojekteissa, jos missään.

Koska suurempia ramppikokonaisuuksia tarjotaan, on olemassa aito vaara, että joku kunta päätyy tilaamaan suuremman budjetin parkin tällaisestä skeittiparkkikatalogista.

Lisäksi, kaikella kunnoituksella paikkakuntien lapsia kohtaan, on mielenkiintoista, että parkkiasioista otetaan monesti päättämään 10-vuotiaat lapset. Samalla rahalla voisi saada vain niin paljon enemmän, jos hankinnassa käytetään apuna asiantuntijoita ja ammattilaisia.

Mikko Kempas

Hang Up Magazine