Sopimuspalokuntien tulevaisuus ratkaistaan aluevaaleissa

Tammikuun vaalit koetaan ensisijaisesti sosiaali- ja terveyspalveluita koskevina. Ei sovi kuitenkaan unohtaa, että aluevaalit ovat ratkaisevan tärkeät myös pelastustoimen näkökulmasta. Uudet hyvinvointialueet vastaavat jatkossa kuntien sijaan paitsi sote-palveluista myös pelastustoimesta, sopimuspalokunnat mukaan lukien.

Meillä Eurajoella toimii tällä hetkellä vapaaehtoisvoimin kolme sopimuspalokuntaa. Yksi Luvialla, yksi Kuivalahdella ja yksi Eurajoen keskustassa. Olemme näistä kaikista ylpeitä. Palokuntalaisten toimet kuntalaisten auttamiseksi nousevat arvoon arvaamattomaan lähes päivittäin. Sopimuspalokunnat ovat kiinteä osa pelastustoimea, ja vapaaehtoiset ovat niin onnettomuuksissa kuin äkillisissä sairauskohtauksissakin usein ensimmäisenä paikalla. Sopimuspalokuntien tärkeys sammutus- ja pelastustehtävissä korostuu erityisesti harvaan asutuilla alueilla. Sekunnit ratkaisevat.

Pelastustoimen toimintaympäristö on nyt muutoksessa. Uudistuksen tavoitteena on kehittää pelastustointakin yhdenmukaisempaan ja kustannustehokkaampaan suuntaan. Uudistaminen ei saa kuitenkaan johtaa missään nimessä siihen, että ihmisten avunsaanti heikkenee onnettomuustilanteissa. Apua pitää saada jatkossa yhtä nopeasti kuin ennenkin.

Miltä palokuntien tulevaisuus näyttää? Keskustan mielestä on selvää, ettei ainuttakaan paloasemaa pidä lakkauttaa. Turvallisuuden tunne on meille prioriteetti ja tiedostamme hyvin, että sopimuspalokuntatoiminta parantaa turvallisuutta merkittävästi myös syrjäisillä seuduilla. Meillä ei ole varaa siihen, että palokuntien toimintaedellytyksiä lähdetään sammuttamaan muiden periaatteiden sanelemana. Liekkien sammuttaminen on taitolaji niin palopaikalla kuin politiikassakin.

Kimmo Ankelo, Soile Holmström, Vesa Jalonen, Heimo Nikula, Emma Ranne ja Marja Vaitomaa

Eurajoen Keskustan aluevaaliehdokkaat