Sotalaivojen lomaan mahtuu lauttojakin

Viime viikon ykkösuutinen Raumalla oli RMC:n aiesopimus uuden matkustaja-autolautan rakentamisesta Tallinkille. Tilauksen arvo on 250 miljoonaa euroa, ja työllistävä vaikutus noin 1 500 henkilötyövuotta.

Raumalla odotetaan luottavaisin mielin toista isoa laivakauppaa. Puolustusvoimat on tilaamassa Raumalta neljää sotalaivaa, monitoimikorvettia. Kustannusarvio on peräti 1 200 miljoonaa euroa, mutta siitä noin puolet menee asejärjestelmiin.

Rakentamissopimus on määrä allekirjoittaa vielä ennen vuodenvaihdetta.

Taistelulaivoja rakennettaisiin Rauman telakalla viitisen vuotta, joten ne antaisivat RMC:lle hyvän peruskuorman pitkäksi aikaa.

Tallink-kauppa osoittaa, ettei RMC aio pelkästään valtion jättitilauksen varaan jättäytyä. Se on tärkeä viesti myös sotalaivojen tilaajalle.

Tallink Shuttlea on tarkoitus rakentaa samaan aikaan kuin ensimmäistä monitoimikorvettia. Sen ei pitäisi olla ongelma, sillä Merivoimien alukset tehdään joka tapauksessa katon alla, katseilta piilossa.

2000-luvulla Raumalta matkustaja-autolauttoja ovat ostaneet Irish Ferries, SeaFrance, Tallink, Northlink, Color Line ja P&O Ferries. Vanhempia asiakkaita ovat muun muassa Stena Line ja TT-Line.

RMC:n mukaan Pohjois-Euroopassa on kahdeksan suurta lauttavarustamoa. Ne ovat kaikki tilanneet laivoja Raumalta, joten nuori ja vielä pieni RMC kyllä tiedetään ja tunnetaan.

Markkina on aktiivinen, toistavat RMC:n johtajat.

Autolautat ovat ikään kuin valtavia siltoja. Niitä tarvitaan kuljettamaan ihmisiä ja tavaraa. Riittävän viihtyisillä laivoilla matkustetaan sen lisäksi huvin vuoksi.

Tämä tarve on ja pysyy. Riittää, kun katsoo Euroopan karttaa. Asuttuja saaria piisaa, ja monin paikoin merireitti on nopein ja helpoin.

Varustamoilla on tarve uusia laivojaan, kun ympäristölakeja kiristetään ja ilmastotietoisuus lisääntyy. Uudet alukset ovat yleensä myös kustannustehokkaampia.

”Tallink-kauppa osoittaa, ettei RMC aio vain sotalaivojen varaan jättäytyä.”