Sote-ala kaipaa uusia tuulia rekrytointeihin

Kuva: Iiro Lehtonen

Raumalle saapuu toukokuussa 25 sambialaista hoitajaa. Länsi-Suomi (25.4.) kirjoitti asiasta alkuviikolla.

Hoitajat sijoittuvat hoiva-avustajan tehtäviin seitsemään eri yksikköön sekä kotihoitoon että ikäihmisten palveluasumisen piiriin. Osa hoitajista työllistyy myös Eurajoelle.

Raumalla kuin koko Satakunnassakin on kärsitty sekä lääkäri- että hoitajapulasta jo vuosia.

Euralla on jo kokemuksia muun muassa espanjalaisista ja intialaisista hoitajista. Raumalla ulkomaisia hoitajia ei vielä ole isommassa määrin ollut.

Nyt Raumalle tulevat hoitajat ovat käyneet omassa maassaan suomen kielen opintoja. He ovat suorittaneet hyväksytysti myös suomen kielen kokeen.

Kielitaito onkin erittäin tärkeä osa ulkomailta tulevien hoitajien ammattitaitoa.

Pitkään jatkunut sote-alan henkilöstöpula pakottaakin nyt työnantajat etsimään uusia keinoja osaajien rekrytointiin. Tekemistä löytyy myös pahoin ryvettyneen alan imagotyössä. Jotta nuoret saadaan kiinnostumaan alasta uudestaan, pitää työstä kuulua myös positiivisia asioita. Ongelmat pitää tiedostaa ja tuoda tietoon, mutta vastapainoksi tarvitaan myös positiivisia kokemuksia ja innovaatioita.

Nyt sote-alan päälle on juuttunut synkkä pilvi, jonka alta halutaan pois.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue on suunnitellut ottavansa hoitajien ja lääkäreiden rekrytointiin rahallisia porkkanoita. He olisivat halukkaita maksamaan 1 000 euron rekrytointipalkkion, jos henkilö tulee hyvinvointialueelle töihin hyvinvointialueen työntekijän tai viranhaltijan suosituksesta. Asiasta kertoi huhtikuun alussa Yle.

Palkkio maksetaan sekä rekrytoidulle työntekijälle että työntekijälle, jonka suosittelun perusteella työntekijä hakeutui tehtävään.

Lisäksi Etelä-Karjalassa on suunniteltu maksettavan 400 euron palkkio loman siirtämisestä.

Hoitajilta on tiedusteltu moneenkin otteeseen sitä, mitkä asiat pitäisi olla toisin, jotta alalla olisi veto- ja pitovoimaa. Toiveet ovat hyvin realistisia; asianmukainen palkkaus, mahdollisuus kehittyä ja edetä työssä, mielekäs työn sisältö, vastuu ja hyvin tehdystä työstä saatu palaute.