Sote-soppaan jälleen uusi resepti

Sote-soppa sen kun vaan sakenee. Parasta mahdollista reseptiä ei tunnu löytyvän millään. Nyt hallitus on jälleen tekemässä suunnanmuutosta, sillä jo kertaalleen haudatut erva-alueet on kaivettu esiin.
Sote-soppa sen kun vaan sakenee. Parasta mahdollista reseptiä ei tunnu löytyvän millään. Nyt hallitus on jälleen tekemässä suunnanmuutosta, sillä jo kertaalleen haudatut erva-alueet on kaivettu esiin. Kuva: Juha Sinisalo

Viisi yliopistosairaaloiden ympärille rakentuvaa erva-aluetta on jälleen kaivettu esiin sote-keskusteluissa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan niitä tosin kutsuttaisiin tällä kertaa yhteistyöalueiksi.

Tällä viimeisimmällä käänteellä yritetään ratkaista hallituksen itselleen rakentamaa sote-sotkua.

Asiasta on tehty jopa jo jonkinlainen lakiluonnoskin.

Viime marraskuussa hallitus päätti, että uudessa sote-mallissa perustoimijoita on vain kaksi: valtio ja maakunta. Kunnille kuuluisi sen jälkeen lähinnä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tehtäviä.

Laajan päivystyksen sairaaloiden määräksi tuli 12, joista yliopistosairaaloita olisi viisi.

Hankalin kohta päätöksessä oli se, että sote-alueita määrättiin olevan 15 ja maakuntia 18. Kyseessä oli riitatilanteessa tehty kompromissi, joka jo nyt on osoittautumassa aivan vääräksi.

Ongelmaksi on kaikista vastaväitteistä huolimatta muodostumassa perustuslaki. Jos maakuntia olisi 18 ja sote-alueita 15, pitäisi kolmen maakunnan järjestää sote yhteistyössä jonkin toisen maakunnan kanssa. Siitä syntyisi puolestaan muun muassa maakunnan itsehallintoon ja rahoitukseen liittyviä ongelmia.

Suomen jakaminen 18 maakuntaan oli erityisesti keskustalle tärkeä. Uusista maakunnista on tarkoitus tulla uusi väliportaan hallinto, joka saa vastuulleen soten lisäksi muitakin tehtäviä. Ei voi kuin ihmetellä, miksi ihmeessä pitää lisätä välitason hallintoa, kun tarkoitus on nimenomaan karsia kuluja?

Nyt hallitus on siis kaikessa hiljaisuudessa vääntämässä uutta ratkaisua. Kuinka mones tämä nyt siten on, siitä ei taida olla lukua kenelläkään. Yksi asia on varma; soten tiimoilta on vuosien saatossa tuhlattu niin rahaa kuin työresurssiakin, tuhansia tunteja.

Nyt hallitus on kuitenkin kääntymässä jälleen viiden erva-alueen kannalle. Yhteistyöalueiden yksi tehtävä olisi suitsia maakuntien keskinäistä sote-kilpavarustelua, joka on jo nyt nostanut päätään.

Rauman kaupunginvaltuustossa käsiteltiin viime maanantaina muun muassa erityissairaanhoidon kustannuksia.

Rauman osalta erityistason hoitoon lähetetyistä potilaista tuli viime vuonna 6 miljoonan euron lasku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä.

Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Ermo Haaviston mukaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin laskutus on nykyisin vaikeaselkoista.

Tosiasiassa niihin on taidettu upottaa hoidon lisäksi myös jonkin verran Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin viime vuosien investointeja.

”Nyt hallitus on siis kaikessa hiljaisuudessa vääntämässä uutta ratkaisua. Kuinka mones tämä nyt siten on, siitä ei taida olla lukua kenelläkään.”