Sote- vai kuntauudistus?

Kuntauudistus, parinsadan itsenäisen kunnan pakkotappo, ajautui karille perustuslain vastaisena. Ja kuopattiin.

Sote-uudistuksen sinänsä tärkeät tavoitteet on todettu nykysuunnitelmin utopistisiksi ja heittävät häränpyllyä. Eivät siis toteudu: kustannukset nousevat, palvelu etääntyy, saatavuus heikkenee, asukkaiden perusterveydenhoito ajetaan allikkoon.

Mutta suunnitelmia ei muuteta.

On palattu lähtöruutuun. Siirretään julkiset peruspalvelut, terveydenhoito edellä, kasvatettaviin keskuksiin näivettäen näin parisataa perustuslaillista, itsenäistä kuntaa elinkelvottomiksi. Salakavala pakkotappo.

Turku toteaa hämärästi (TS 8.4.), että keskustassa on tilaa kasvaville sote-palveluille, ja Satakunnan porilainen sotekoordinaattori kieltää kuntia puolustamasta omia terveyskeskuksiaan ennen kuin päätökset on tehty.

Porin päättäjät ovat Turkua pidemmällä: ei ole keskusteltavaa, sillä olemme jo investoineet ja tehneet suunnitelmat Pyhäjärvi-seudunkin terveyspalvelujen tuottamiseksi Porissa.

Kuntavaalit ovat ovella. Kotikuntaansa, sen asukkaita, työpaikkoja ja palveluja puolustavat ehdokkaat ovat vakavan paikan edessä: pitäisikö kertoa äänestäjille ennen vaaleja, olenko puolueen pelinappula vai kuuntelenko valtuutettuna omia ja kuntalaisten tuntoja?

Valtuutetuthan ovat kuntansa parhaita asiantuntijoita. Ainakaan viimeaikaisia metropolien betonibunkkerien toimia kuntien ja kansalaisten syvät rivit eivät hyväksy.

Kuntavaalit antavat esimakua eduskuntavaaleihin. Jo nyt on aihetta tukea koko maan rakentamista kestävälle pohjalle. Pakon- omainen, luonnoton sote- tai kuntauudistus murentavat tätä vakaata pohjaa.

Valmistautukaa puolueet vaaleihin! Valmistautukaamme äänestämään!

Esko Eela

Säkylä