Soten lykkääntyminen ei suututa, vaan sen sisältö

Julkisuudessa on viestitetty, että keskustan kannatuksen alamäki vauhdittui siitä, kun sote maakuntauudistuksineen siirtyi ainakin vuodella tuonnemmaksi. Keskustan alenevaan kannatukseen syy löytynee kuitenkin soten valinnanvapaudesta, joka vie terveydenhuoltomme yksityisten markkinavoimien käsiin.

EU:n maataloustuilla kituuttavaa viljelijäväestökin askarruttaa, mitä terveyden peruspalvelut uudessa sotessa maksavat, kun palvelujen tuottaminen siirtyy julkiselta voittoa tavoitteleville terveysalan jättiyrityksille?

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama oikeistohallitus ei vieläkään ole pystynyt uskottavasti arvioimaan asiakasmaksun suuruutta, eikä myöskään sitä, mitä sote maakuntineen maksavat veronmaksajille.

Hallituksen lupaamat kolmen miljardin säästöt ovat asiantuntijoidenkin mukaan huuhaa-puhetta.

Heikentyvän kannatuksensa takia panikoivaa keskustajohtoa ei puheistaan huolimatta kiinnosta sosiaali- ja terveyspalveluita koskeva sisältö. Keskustajohtoa kiinnostaa vain siihen liittyvä maakuntauudistus, jota ei terveydenhuoltomme uudistamisessa edes välttämättä tarvita. Tätä mieltä on muun muassa Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Keskustajohtoisissa pienkunnissakin on jo huomattu, että maakuntauudistus jättäisi monet kunnat ilman maakuntaedustusta, kun maakuntavaaleissa isot kunnat (kaupungit) haalisivat valtuustopaikoista valtaosan.

Koko sote-uudistuksen läpimenoa ei eduskunnassa ole varma asia, vaikka julkisuudessa on annettu ymmärtää, että ikään kuin soten toteutuminen nyt vain siirtyi.

Eduskunnassa soten ja siihen liittyvän maakuntauudistuksen vastustajia löytyy myös hallituspuolueista. Heistä ei kukaan ole ainakaan julkisesti ilmoittanut luopuvansa kannastaan.

Pentti Välimaa