Sukupolvien unelmat muuttuvat todeksi

Suomen naismaajoukkue on ollut mukana EM-kisoissa jo kolme kertaa ja selvisi myös ensi vuoden lopputurnaukseen. Helmareiden paras sijoitus on välieräpaikka. Arkistokuva: Janne Rantanen

Sukupolvien unelma muuttui todeksi Raumalla kuukausi sitten. Rauman Lukko voitti toisen suomenmestaruutensa.

Se oli useimmille Lukon kannattajille aivan uusi kokemus, koska ensimmäiset kultajuhlat koettiin Raumalla talvella 1963.

Toista mestaruutta metsästettiin pitkään. Monella kaudella se oli lähellä. Kahden mestaruutensa välissä Lukko sai kahdeksan SM-mitalia.

Sinikeltaisesta keväästä tuli Rauman seudun aikalaiskokemus, jota muistellaan vuosikymmenet. Varmaan spekuloidaan myös veikö korona Lukolta kullan vuosi sitten.

Nyt Lehtisestä, Saarelasta, Koivistosta ja mestareista tulee lukkolegendoja niin kuin Rastiosta, Keinosesta, Vainiosta ja kumppaneista 58 vuotta sitten.

Tänään perjantaina alkava jalkapallon EM-lopputurnaus on niin ikään historiallinen tapaus. Onhan Suomi ensi kertaa mukana miesten arvokisoissa – kun kolmet olympialaiset unohdetaan.

Lukon tavoin Suomen A-maajoukkue, Huuhkajat, kamppaili muutaman kerran kisapaikasta viime minuuteille saakka. Niin vain maailmanluokan tähtien Litmasen ja Hyypiän johtama kultainen sukupolvi joutui pettymään.

Vaatii varsin sinivalkoisia linssejä puhua nykyjoukkueen avainpelaajista kuten Hradecky, Pukki, Lod ja Kamara kansainvälisinä supertähtinä. Mutta juuri heidät suomalainen urheiluyleisö tulee muistamaan sankareina, jotka toteuttivat sukupolvien unelman.

Kisoihin Huuhkajat viimein meni joukkueella, joka paperilla ei suinkaan ole paras Suomi-futiksen historiassa. Huuhkajien valtteja ovat yhtenäisyys, kärsivällisyys ja usko omaan tekemiseen.

Samoilla vahvuuksilla ovat nimilistaansa paremmin menestyneet Ruotsi, Tanska, Islanti, Irlanti ja monet muut pienemmät maat.

Suomi kohtaa huomenna avausottelussaan Tanskan Kööpenhaminassa. Alkulohkonsa kaksi muuta ottelua Huuhkajat pelaa Pietarissa. Ensin on vastassa isäntä Venäjä, sitten maailman rankingin ykkönen Belgia.

Vedonlyönnissä Suomi kuuluu suosikkeihin, kun veikataan vähiten maaleja tekevää joukkuetta.