Sulkeminen uhkaa kokonaisia paperitehtaita?

UPM Rauman paperitehtaan johtaja Timo Suutarla puhui paperikoneiden pudotuspeleistä Länsi-Suomen haastattelussa jo viisi vuotta sitten.

Suutarla ennusti, ettei Suomeen tai edes Eurooppaan uusia painopaperikoneita tilattaisi, sillä kysyntä on pitkään laskenut hitaasti mutta varmasti.

Pudotuspeleistä on puhuttu tässäkin lehdessä useamman kerran sen jälkeen. Paperikoneita on ajettu alas Suomessa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Kapasiteettia on ollut kroonisesti liikaa. Suljettavan koneen tuotanto on voitu siirtää saman yhtiön muille tehtaille. Tällä taktiikalla on saatu pidettyä paperin hinta kannattavalla tasolla.

Raumakin on kärsinyt tappioita tässä kovassa pelissä. Neljästä koneesta jäljellä on kaksi, vanhin ja nuorin. Rauman ykköskone käynnistyi 1969, neloskone 1998. Niillä valmistetaan aikakauslehtipaperia.

Pahoin pelkään, että kokonaisia tehtaita joudutaan sulkemaan, sanoo metsäteollisuuden asiantuntija Talouselämä-lehden artikkelissa.

Jos metsäyhtiö haluaa tuntuvia säästöjä, kannattaa sulkea tehtaita, eikä yksittäisiä konelinjoja.

Lehti kertoo haastatelleensa lukuisia konsultteja, ekonomisteja ja analyytikoita. Omalla nimellään he eivät halua esiintyä, sillä aihe on herkkä.

Tehtaan ympärille rakentuneiden paikkakuntien perustukset horjuvat, jos koneet pysäytetään lopullisesti.

Rauman tehtaan tulevaisuus ei Talouselämän arvion mukaan ole akuutissa vaarassa.

Lehden analyysin mukaan suurimman uhan alla ovat sisämaassa sijaitsevat paperitehtaat, joiden läheisyydessä ei ole sellutehdasta. Tällaisia ovat UPM:n kaksi tehdasta Jämsässä sekä Stora Enson tehtaista Kemin Veitsiluoto ja mahdollisesti Anjalankoski Kouvolassa.

Kolmas metsäjätti, Metsä Group, on luopunut kokonaan painopapereista.

”Analyysin mukaan suurimman uhan alla ovat sisämaassa sijaitsevat paperitehtaat”