Suomen Nato-juna liikkeelle lähipäivinä - ei pidä provosoitua, kun provosoidaan

Amerikkalainen panssaroitu Stryker-miehistönkuljetusajoneuvo Arrow-sotaharjoituksessa Niinisalossa vuonna 2016.
Amerikkalainen panssaroitu Stryker-miehistönkuljetusajoneuvo Arrow-sotaharjoituksessa Niinisalossa vuonna 2016. Kuva: Asko Tanhuanpää

Ensi viikon torstai, toukokuun 12. päivä, on merkitty jo kansainvälisen mediankin päivälistoille. Se tiedetään maailmallakin, että tuolloin Suomi ilmoittaa hakevansa puolustusliitto Naton jäseneksi.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli torstaina eduskunnassa hallituksen turvallisuusselonteosta, jonka käsittely on enää loppusilausta vailla. Kansan kielellä voi puhua Nato-selvityksestä, sillä selonteko käytännössä puoltaa Natoon liittymistä.

Niinistö on luvannut kertoa oman kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen viimeistään 12. toukokuuta.

Presidentin kanta on luettavissa rivien välistä Niinistön eilisestä tiedotteesta. Tilannekuva on yhteinen. Sen mukaan edetään suunnitelmallisesti.

Päämäärä on selvä: Suomen turvallisuuden takaaminen kaikissa oloissa. Kaksi viimeistä sanaa merkitsevät paljon.

Niinistö kertoi saaneensa keväällä käymissään kansainvälisissä keskusteluissa .rohkaisevaa tukea Suomen ratkaisuille..

Nato-prosessi käynnistyy Niinistön ilmoituksesta. Seuraavat askeleet on yhdessä sovittu.

Huolellinen suunnittelu onkin tarpeen. Kun Nato-junalle annetaan lähtölupa, se on menoa. Paluuta ei enää ole. Venäjä tulee eri tavoin osoittamaan, mitä mieltä se on Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisestä.

Entisen presidentin viisaus nousee taas arvoonsa. Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan. Niinhän Mauno Koivisto meitä opasti.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace lupasi Kankaanpäässä keskiviikkona, että Britannia auttaa aina Suomea ja Ruotsia. Yhteiset eurooppalaiset arvot velvoittavat. Kysyttäessä Wallace jätti kuitenkin avoimeksi, mitä tuo apu tarkalleen olisi (LS 5.5.)

Eri lähteiden mukaan myös USA, Saksa ja Ranska ovat luvanneet tukea Suomea sotilaallisesti jäsenhakemusten käsittelyn aikana.

Nämä ovat huojentavia tietoja. Vladimir Putin tuskin uskaltaa hyökätä Nato-maan kimppuun.

.Entisen presidentin viisaus nousee taas arvoonsa. Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan..