Suomen pitää hakea maahanmuuttajia maailmalta

Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa, Juho Romakkaniemi ja Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä Rauma-salissa viikko sitten. Kuva: Juha Sinisalo

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi listasi Rauman kauppakamarin 40-vuotisgaalassa Suomen tärkeimpiä uudistustarpeita. Lista on tuttu: paikallinen sopiminen kirjattava lakiin, ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastettava muiden Pohjoismaiden tapaan, työn verotusta alennettava ja työperäistä maahanmuuttoa lisättävä (LS 12.11.).

”Piikkilanka-aidat pois ja punaista mattoa tilalle”, letkautti Romakkaniemi Länsi-Suomen haastattelussa.

Romakkaniemen lohkaisu tiivistää osuvasti tilanteen. Suomi tarvitsee lisää opiskelijoita ja työntekijöitä ulkomailta.

Olisi tarvinnut jo eilen, ja tarvitsee vielä kipeämmin huomenna.

Monella toimialalla on havahduttu kiistattomaan faktaan. Joka vuosi työmarkkinoilta siirtyy eläkkeelle enemmän osaavia tekijöitä kuin tilalle tulee uusia nuoria töihin oppimaan.

Palkkoja nostamalla voidaan lievittää osaajapulaa. Se on kuitenkin vain osaratkaisu, joka siirtää työvoimapulaa muille toimialoille tai alueille.

Suuret ja laajat palkankorotukset nostaisivat myös verorasitusta, mikä heikentää talouskasvua. Uhkana olisi myös töiden siirtyminen kilpailijamaihin.

Ei siitä pääse yli, eikä ympäri. Suomi tarvitsee työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa paljon nykyistä enemmän.

Punaisella matolla kauppakamarimies ei toki tarkoittanut, että kaikki ovat Suomeen tervetulleita.

Epäonnistuneesta maahanmuutosta ja kotouttamisesta löytyy varoittavia esimerkkejä Skandinaviassa. Viimeksi Ruotsissa kansa äänesti linjan tarkistuksen puolesta.

Oikea viesti oli, että Suomea tulee aktiivisesti markkinoida maana, jonne kannattaa tulla opiskelemaan ja töihin.

Omaa aktiivisuutta tarvitaan, sillä muissakin Euroopan maissa väestö ikääntyy samalla tavalla. Suomi ei ole ihan maahanmuuttajien toivekohteiden kärjessä.

Siksi ei riitä, että odotamme tulijoita. Osaajia on mentävä hakemaan maailmalta.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Juho Romakkaniemi: "Suomi oli maailman kilpailukykyisin maa. Nyt olemme enää onnellisin ja pian on siemenperunatkin syöty" – Olli Rehn: Rauman suurteollisuus on hieno menestystarina