Suomen pitää hakea Natoon ilman Ruotsia

Ruotsin hallitus on ajanut maansa Nato-hakemuksen umpikujaan Erdoganin pyörityksessä ja siihen Suomen ei pitäisi enempää sekaantua vaan huolehtia omasta turvallisuudestaan. Ruotsi ei nyt näytä ymmärtävän sotilallista uhkaa ja tilanteen vakavuutta. Sota jatkuu edelleen Ukrainassa ja lopputulosta ei tiedetä. Ruotsin pitäisi jo lopettaa ylimielinen ja naivi haihattelunsa.

Naton johdolla ei vaikuta olevan pelimerkkejä Ruotsin ja Turkin välisen nokittelun lopettamiseksi, joten Suomen pitäisi jo vetää johtopäätökset ja hakea Nato-jäsenyyttää ilman Ruotsia. Ruotsin kanssa voidaan erikseen tehdä puolustusyhteistyötä kuten tähänkin asti.

Ruotsi on tehnyt jo aikaisemmin virheitä mm. lakkauttamalla yleisen asevelvollisuuden kuvittelemalla, että Suomi muodostaa riittävän puskurivyöhykkeen itään ja kuvittelee nyt olevansa turvassa missä tilanteessa tahansa.

Koska Ruotsi ei ole yli 200 vuoteen joutunut sotaan, ovat ilmeisesti realiteetit turvallisuuspolitiikassa hukassa. Erdoganin vaatimukset muuttuvat tilanteen mukaan ja nyt Erdogan ei näytä hyväksyvän Ruotsia Natoon ilman suuria muutoksia Ruotsin politiikassa ja koraanin polttaminen oli suorastaan bensaa liekkeihin. Ruotsin täytyy nyt itse hoitaa sotkunsa ja tehdä korjausliike, mutta siitä ei ole mitään merkkejä nähtävissä. Ruotsin pitää saada äärioikeisto ja muut ääriryhmät kuriin.

Suomen pitää nyt itsekkäästi huolehtia omasta turvallisuudestaan. Viitaten aikaisempien vuosisatojen historiaan Suomi on oppinut, että Suomen pitää huolehtia turvallisuudestaan ja puolustuspolitiikastaan eikä Suomella ole varaa jäädä jumiin Ruotsin turvallisuusongelmiin.

Viime päivien jahkailu on ollut lähinnä masentavaa kuunneltavaa ja katseltavaa. Nyt oletetaan, että Turkin vaalit ovat ratkaisu asiaan. Erdogan on kuitenkin arvaamaton ja pelaa monimutkaista peliä moneen suuntaan. Samoin Unkarin Orbanista on tullut ongelma sekä EU:lle että Natolle. Tästäkin syystä Suomen täytyy tehdä omat ratkaisunsa kohtuullisessa ajassa ja miettiä ns. Plan-B.

Nyt on tärkeintä saada sota Ukrainassa loppumaan ja sen jälkeen alkaa historian suurin jälkiselvittely Venäjän aiheuttamista vahingoista ja myös Unkarin suhteen alkaa uudelleen arviointi.

Pertti Salo
FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki