Suomen puolustus nyt trendin harjalla

Kylmän sodan päätyttyä monet maat pudottivat oman puolustuksensa tasoa. Suomi ei. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Suomen Nato-hakemus ovat lisänneet kansainvälisen median kiinnostusta Suomea kohtaan. Julkisuus on ollut enimmäkseen hyvin myönteistä.

”10–15 vuotta sitten Suomea pidettiin vanhanaikaisena, kelkasta pudonneena maana, koska meillä maanpuolustusta ei ajettu alas. Nyt Suomi onkin muodissa, suorastaan trendin harjalla, samasta syystä”, sanoo Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko Länsi-Suomen haastattelussa.

Melkein kaikki maat Euroopassa lisäävät puolustusmäärärahojaan. Yksin Saksa aikoo käyttää sata miljardia euroa vuoden 2025 loppuun mennessä.

Rautalinko näkee tässä ison mahdollisuuden Patrialle, sen kumppaniyrityksille – ja Suomen teollisuudelle laajemminkin.

Tänä vuonna Suomesta on kirjoitettu enemmän kuin aikoihin. ”On aika avata rohkeasti suu ja kertoa, mitä kaikkea voimme tarjota”, rohkaisee Rautalinko.

Muiden Nato-maiden medialle Suomen oman maanpuolustuksen taso näyttää tulleen positiivisena yllätyksenä.

Perinteikäs brittilehti The Times näki pääkirjoituksessaan, että uusiin jäsenmaihin sisältyy riskejä kuten Suomen pitkä itäraja Venäjän kanssa.

Lehti kuitenkin puntaroi hyödyt selvästi suuremmiksi: Suomi ja Ruotsi tuovat puolustusliittoon asevelvollisuuden laajentamat hyvin koulutetut ja varustetut joukot. Se vahvistaa Natoa ja parantaa Britannian turvallisuutta.

Samanlaisia arvioita on esitetty paljon.

Financial Times puolestaan ihasteli artikkelissaan suomalaista kokonaisturvallisuutta.

Iskukykyisen armeijan ja laajan reservin lisäksi siihen kuuluvat esimerkiksi väestönsuojat, joita on runsaasti ympäri maita. Kaikkia emme aina edes sellaisiksi miellä, koska tilat ovat muussa arkisessa käytössä.

FT nosti esille huoltovarmuuden. Suomella on polttoaineita, viljaa ja lääkkeitä varastossa. Yrityksillä on kuviossa iso rooli.

Omaleimainen on myös maanpuolustuskurssien verkosto, jolla pidetään huolta, että eri alojen avainhenkilöillä on ajantasainen tieto mahdollisista uhkakuvista.