Suomen pyhät linnut

Tuntuu perin koomiselta ja täysin käsittämättömältä nämä vesilintujen jakoperusteet metsästettäviin ja pyhitettäviin lintuihin. Virallisen ELY-keskuksen tekemän laskelman mukaan Hailuodon luonnonvarainen merihanhikanta on romahtanut viime vuosina. Tästä huolimatta sitä saa edelleen metsästää. Suositus on kaksi lintua metsästäjää kohti. Yhtään ei pelota lajin vähäisen kannan hiipuminen lopullisesti.

Otan verrokiksi sen ulkomailta meille tuodun serkun, eli valkoposkihanhen. Ilman tieteellistä näyttöä, vain näkö- sekä empiirisiin aistihavaintoihin perustuva lopputulos on, että valkoposkihanhien määrä on räjähdysmäisesti lisääntynyt viimeisinä vuosina. Tästä ei ilmeisesti tule kiistaa.

Tämä lintu on kuitenkin rauhoitettu, vaikka sitä on riesaksi asti maamme rannoilla. Kokemusperäistä havainnointia löytyy niin Raumalta kuin vaikkapa Helsingistäkin. Mistä johtuu tällainen yhden linnun pyhimykseksi julistaminen, eli kirkollisesti ilmaistuna kanonisointi. Lintu on kieltämättä hyväkäytöksinen,ei häiritsevä ja myös varsin ujon sorttinen. Kotieläimeksi sitä ei kannata kuitenkaan ajatella. Sen on parempi asustella ulkotiloissa, sillä sisäsiisti se ei ole johtuen suolen arvaamattomasta toiminnasta.

Se on myös kiistatta luontokappale niin kuin me muutkin telluksen asuttajat ja vaeltajat. Samaa porukkaa siis ollaan, mutta näen kuitenkin niin, että ihminen on useimmiten rotan, merimetson ja esim. bakteerien yläpuolella. Tosin varmaa näyttöä ei aina ole, kun lukee ihmiskunnan ylen sotaisaa historiaa. Ihmisiä on tapettu keinoja kaihtamatta ja täysin estoitta niin kuin kärpäsiä. Ovathan he olleet vihollisia, tai ainakin eri tavalla ajattelevia. Jälkikäteen ajateltuna: luomakunnan kruunuja kumminkin.

Virossa valkoposkihanhia saa metsästää niin paljon kuin sielu sietää. Sen lihakin on kuulemma oikein makoisaa. Miksei olisi. Eikö Viro kuulukaan EU:hun? Emmekö olekaan samojen suurten ja yhteisten normien alaisia? Onko niin, että vain Suomen ELY-keskuksilla on viisauden kivi hallussaan? Muilla sitä ei nähtävästi ole? Ainakin Suomen ELY-keskuksilla on valta ja voima. Ne voivat ylimpänä auktoriteettina julistaa luontoa koskevia tuomioita tai tuomitsematta jättämisiä.

Lasse Kempas