Suomen rahapeliyhtiöistä kolmen kimppa

Veikkaus tuloutti viime vuonna 540 miljoonaa euroa opetus- ja kulttuuriministeriölle jaettavaksi taiteelle, tieteelle, liikunnalle ja nuorisotyölle.
Veikkaus tuloutti viime vuonna 540 miljoonaa euroa opetus- ja kulttuuriministeriölle jaettavaksi taiteelle, tieteelle, liikunnalle ja nuorisotyölle. Kuva: Mikko Stig

Suomen kolmea rahapeliyhtiötä ollaan yhdistämässä. Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto menisivät kimppaan vuonna 2017.

Ulkomaisiakin rahapelejä voi Suomessa pelata, mutta niitä ei saa mainostaa Suomessa. Käytännössä rahapelibisnes on Suomessa monopolitoimintaa.

Yhden yhtiön mallilla Suomi yrittää varmistaa tämän monopolin jatkumisen.

Euroopan unionin komissio on toistaiseksi hyväksynyt Suomen virallisen selityksen, että monopoli auttaa rajoittamaan pelaamisesta koituvia haittoja ja estämään harmaata taloutta.

Virallinen selitys on ylevä. Todellinen syy on raha.

Raha onkin hyvä syy puolustaa Suomen pelimonopolia. Mainittu kolmikko tulouttaa Suomen valtiolle vuosittain toista miljardia euroa jaettavaksi hyviin tarkoituksiin.

Veikkauksen tuotot ohjataan opetus- ja kulttuuriministeriölle. Viime vuonna potti oli 540 miljoonaa euroa. Tiede sai siitä 44 prosenttia, liikunta 27, tiede 19 ja nuoriso 10 prosenttia.

RAY tuottaa melkein yhtä paljon kuin Veikkaus. Viime vuonna sosiaali- ja terveysministeriö sai jakaakseen 309 miljoonaa euroa. Sotaveteraaneille kertyi 117 miljoonaa euroa.

Ravipelien tuotto käytetään hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen.

Veikkaus ja RAY ovat hyvin hoidettuja yrityksiä, jotka todennäköisesti pärjäisivät kilpailussa vastakin, vaikka Suomen rajat avattaisiin kansainvälisille pelifirmoille.

Nykymallissa peliyhtiöiden verot ja voitto jää hyödyttämään suomalaista yhteiskuntaa. Ulkomaisten peliyhtiöiden rahavirrat kulkevat veroparatiiseihin.

Eräissä Euroopan maissa on käytössä lisenssijärjestelmä, joka jättää osan kansainvälisten pelifirmojen voitoista kotimaahan. Suomalaiselle yhteiskunnalle jaettava potti tuskin siinä mallissa yltäisi enää miljardiin euroon.

Rahapeleihin liittyy surkuhupaisa poliisihallituksen kieltopäätös. Poliisihallitus kielsi Veikkauksen rahapelien mainostamisen myyntipaikoissa. Poliisihallituksen näkemyksen mukaan se ”ei ollut vastuullista rahapelien markkinointia vaan aggressiivista ja liiallisesti pelaamiseen houkuttelevaa”.

Poliisihallitus kielsi uhkasakon voimalla myös markkinoimasta veikkauspelejä suullisesti. Kun maan hallitus purkaa turhaa sääntelyä, poliisihallitus puuttuu siihen, kun myyjä palvelee asiakasta kysymällä ”laitetaanko vielä lotto, kun on jättipotti”.

”Raha on hyvä syy puolustaa Suomen pelimonopolia. Kolme kotimaista peliyhtiötä tulouttaa valtiolle vuosittain toista miljardia euroa jaettavaksi hyviin tarkoituksiin.”