Suomen selontekoa luetaan Ruotsissakin

Keskiviikkona julkistettu hallituksen turvallisuuspoliittinen selonteko – kansan kielellä Nato-selvitys – ei suoraan suosita Suomen liittymistä puolustusliittoon.

Käytännössä selonteko kuitenkin puoltaa Nato-jäsenyyttä: "Suomen oman puolustuksen ennaltaehkäisevä vaikutus olisi nykyistä huomattavasti suurempi, koska sen takana olisivat koko liittokunnan suorituskyvyt".

Suurin syy on kaikkien nähtävissä. Venäjän aloittama julma sota romahdutti kansainvälisen luottamuksen Suomen suureen itänaapuriin.

Suomen selonteko on kuumaa tavaraa myös Ruotsissa. Niin kuumaa, että pääministerimme Sanna Marin lensi Tukholmaan kertomaan jo etukäteen mitä selonteossa tullaan sanomaan.

Todennäköisesti Marin kertoi Ruotsin pääministerille myös paljon sellaista, mitä selonteossa ei suoraan sanota. Olisi kummankin maan etu, että Ruotsi ehtisi samaan Nato-junaan.

Suomessa on totuttu katsomaan mitä länsinaapurimme tekee. Nyt marssijärjestys on toinen.

Suomalaiset havahtuivat muuttuneeseen tilanteeseen nopeammin. Kaikki muuttui, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, sanoi Marin Tukholmassa.

Suomen Nato-hakemus onkin enää ajan kysymys, koska jäsenyydelle on laaja kansan tuki.

Ruotsissa on ollut enemmän houkutusta elää vanhassa maailmassa, toivoa parasta ja fundeerata vielä tätäkin asiaa.

Suomi hakee Natoon, ja Ruotsi seuraa perässä. Sitä kohti tässä ollaan menossa.

Muut vaihtoehdot ovat huonompia, vaikka kuinka toista haluaisimme nähdä. Riittää, kun katsoo Ukrainaan.

Silti on ymmärrettävää, ettei ratkaisua vielä tehdyksi julisteta. On viisasta varmistaa, että Suomi saa turvatakuut kuukausia kestävän hakuprosessin ajaksi. Sitä työtä Suomen päättäjät ovatkin ahkerasti tehneet.

Kaikille kun on selvää, että Venäjä yrittää häiritä ja pelotella Suomea monin tavoin, kun hakemus lähtee.

PS. Monelle huojentava on selonteon kohta, jossa todetaan, ettei Nato-jäsenyys velvoittaisi Suomea ottamaan vastaan ydinaseita tai vakituisia Nato-tukikohtia.